Верховний суд виправдав ексголову Державіаслужби, його справу закрили

Читать на русском
Касаційна інстанція частково підтримала скарги сторони захисту на обвинувальний вирок засудженому фігуранту.
фото: УНІАН

Верховний суд виправдав колишнього голову Державної авіаційної служби Дениса Антонюка від зловживань і закрив його справу у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

Таке рішення 8 липня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Вищий антикорупційний суд визнав Антонюка винуватим у зловживаннях і призначив йому 3,5 років позбавлення волі. Апеляційна палата ВАКС залишила цей вирок без змін. Сторона захисту подала касаційну скаргу.

На думку Верховного суду, в діях Антонюка відсутній склад злочину, передбаченого статтею 364 КК. Вони вказали, що наказ Міністерства інфраструктури про надання дозволу авіакомпанії UMAIR про збільшення кількості рейсів «Київ-Тегеран-Київ» не був обов'язковий до виконання Антонюком, коли той нібито надав перевагу авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в здійсненні цих рейсів. До того ж, як зазначають судді, вказаний наказ видано поза межами повноважень Мінінфраструктури, що вказано рішенням Окружного адміністративного суду Києва. Це рішення підтримали апеляційна і касаційна інстанції.

Верховний суд зазначив, що не може ігнорувати це рішення ОАСК про наказ, оскільки той визнаний незаконним в адміністративному порядку, але є законним для кримінального. Хоч вказане рішення не має преюдиціального значення для кримінального суду.

«Касаційну скаргу захисника задовольнити, а касаційні скарги захисників – задовольнити частково. Вирок Вищого антикорупційного суду від 20 січня 2023 року та ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 1 грудня 2023 року щодо (Дениса Антонюка – ред.) скасувати. Кримінальне провадження за обвинуваченням у вчиненні ним злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 КК, закрити. Звільнити (Антонюка – ред.) з-під варти негайно в залі суду», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, як встановив суд, голова Державіаслужби Денис Антонюк, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для авіакомпанії МАУ, використав службове становище всупереч інтересів служби, що спричинило тяжкі наслідки для ТОВ «Українсько-середземноморські авіалінії». Ідеться про збитки на понад 750 тис. грн від скасування запланованих рейсів у зв'язку із непогодженням вильотів, які мали виконуватися належним чином сертифікованими повітряними суднами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: