Набула чинності норма мовного закону про мову друкованих медіа

Читать на русском
З 16 липня цього року набуло чинності положення мовного закону про мову місцевих друкованих медіа.
facebook.com/govuamova

У вівторок, 16 липня, для місцевих друкованих медіа набула чинності стаття 25 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання ними державної мови.

Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмена.

Порушення мовного закону: омбудсмен отримав рекордну кількість звернень у 2023 роціМовний омбудсмен отримав у 2023 році 3692 звернення щодо порушення мовного закону. Це рекорд за роки існування посади і на третину більше, ніж у 2022 році.

У омбудсмена нагадали, що починаючи з липня 2019 року в Україні було сім хвиль імплементації: українська стала обов'язковою для більшості сфер – реклами, освіти, культури, обслуговування, транспорту, охорони здоров'я.

«І сьогодні, на п'яту річницю закону, стартує восьма хвиля – набирає чинності 25 стаття, яка регламентує застосування державної мови місцевими друкованими медіа», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, згідно зі статтею №25 наявність версії державною мовою для всіх друкованих медіа в Україні є обов'язковою, а якщо є версії іншими мовами, вони повинні мати однакову назву, зміст, обсяг та спосіб друку, а їх випуски – мати однакову нумерацію порядкових номерів та видаватися в один день.

Також поширення за передплатою друкованих медіа, виданих недержавною мовою, допускається за умови забезпечення можливості передплати в Україні такого ж видання державною мовою.

Крім того, у кожному місці розповсюдження (газетні розкладки в метро, ​​на вокзалах, у супермаркетах, на АЗС) друковані медіа державною мовою повинні становити не менше 50% назв друкованих медіа, що розповсюджуються в цьому місці.

При цьому низка вимог не поширюється на друковані ЗМІ, що видаються виключно кримськотатарською мовою або іншими мовами корінних народів України.

Нагадаємо, у січні 2021 року сфера обслуговування перейшла українською мовою. Минулого року омбудсмен закликав не спекулювати на мовній темі та не пропагувати «дві України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: