Саміт миру у Швейцарії: які країни підписали комюніке, а які – відмовилися

Читать на русском

Україна провела у Швейцарії перший Глобальний саміт миру та вже готується до другого. За підсумками червневого заходу, нагадаємо, було прийнято спільне комюніке. По-перше, у ньому йдеться, що війна росії проти України продовжує викликати масштабні руйнування та страждання, а також створювати ризики для багатьох регіонів світу. По-друге, підтверджується відданість принципам захисту суверенітету та територіальної цілісності будь-яких держав, зокрема України. Крім того, визнається необхідність забезпечити безпеку у сфері ядерної енергетики та торговельного судноплавства у Чорному та Азовському морях, а також провести обмін полоненими «всіх на всіх». Не всі учасники саміту захотіли підписати комюніке: дехто одразу відмовився, дехто відкликав свої підписи пізніше. Водночас документ підтримали деякі держави та організації, представників яких не було у Швейцарії. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Комюніке Саміту миру підписали 77 країн, які брали у ньому участь. Більше половини з підписантів – країни Європи. Приєдналися до документу також США, Австралія, Аргентина, Бенін, Гамбія, Гана, Гватемала, Домініканська Республіка, Еквадор, Ізраїль, Кабо-Верде, Канада, Кенія, Коморські Острови, Коста-Ріка, Кот-д`Івуар, Ліберія, Нова Зеландія , Палау, Перу, Південна Корея, Сан-Томе і Принсіпі, Сінгапур, Сомалі, Суринам, Східний Тимор, Уругвай, Фіджі, Філіппіни, Чилі, Японія.

Також підписали чотири організації: Європейська комісія, Європейська рада, Європейський парламент та Рада Європи.

Три країни – Руанда, Йорданія та Ірак – після саміту зникли зі списку підписантів. Руанда відкликала підпис, а появу Йорданії та Іраку у початковому списку в Офісі президента пояснили «технічним збоєм».

Ще 11 країн, хоч і взяли участь у Саміті миру, проте відмовилися підписати комюніке: Бахрейн, Вірменія, Індія, Індонезія, Колумбія, Лівія, Мексика, ОАЕ, ПАР, Саудівська Аравія та Таїланд.

Навіть після завершення першого саміту його комюніке залишається відкритим для підписання, цією можливістю вже скористалися десять країн: Антигуа та Барбуда, Барбадос, Гаяна, Замбія, Маврикій, Малаві, Маршаллові Острови, Мікронезія, Папуа Нова Гвінея, Тонга. До комюніке приєдналася також Організація американських держав.

Нагадаємо, до кінця року Україна планує провести другий Саміт миру – ймовірно, до президентських виборів у США у листопаді. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, захід може бути організований в одній із країн Глобального Півдня.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що у другому Саміті миру вже мають взяти участь представники росії. При цьому він не впевнений, що делегацію Кремля очолить володимир путін.

Росія вже заявили, що не збирається брати участь у другому саміті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: