В Україні планують скасувати покарання за перше дезертирство військових

Читать на русском
Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про скасування покарання за перше дезертирство. У разі повернення до служби військовим поновлять усі виплати.
Фото: Генштаб ЗСУ

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає скасування відповідальності за перше самовільне залишення частини чи дезертирство військових.

Про це йдеться на сайті Міноборони.

Нема кому воювати: як змінилася чисельність військових у деяких країнах світуНа інфографіці – як у переломні моменти історії змінювалася чисельність військовослужбовців у різних країнах світу.

Законопроєкт передбачає можливість повернення на службу військовослужбовців, які вперше самовільно залишили частину або вчинили дезертирство під час дії воєнного стану. Окрім того, вони можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності.

Документ також передбачає, що такі військовослужбовці можуть добровільно звернутися до слідчого чи прокурора з наміром повернутися до військової частини для продовження служби. Намір військовослужбовця має бути схвалений командиром.

«Зараз маємо створити систему, яка б вирішила ситуацію з поверненням до строю військовослужбовців. Саме тому діюче законодавство потребує змін. Існує багато випадків, коли військовослужбовці, які самовільно залишили частину, бажають повернутися до війська. Ми маємо надати їм таку можливість та створити умови для їх повернення», – зазначила заступниця міністра Наталія Калмикова.

Якщо законопроєкт буде ухвалено в другому читанні, такі військовослужбовців, будуть звільнені від кримінальної відповідальності. А після повернення до частини їм буде поновлено усі виплати та забезпечення.

Нагадаємо, у період з 18 травня по 16 липня майже 4,7 млн ​​військовозобов'язаних оновили свої облікові дані, як того вимагало нове законодавство про мобілізацію.

Також електронне бронювання військовозобов'язаних працівників тепер доступне через портал «Дія». Скористатися новим сервісом матимуть змогу керівники критично важливих для економіки України підприємств.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: