Мобільних операторів зобов'язали забезпечити 10 годин роботи мережі без світла

Читать на русском
В Україні оновили вимоги для базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану. Оператори мають забезпечити 10 годин роботи без світла.
zoda.gov.ua

Оператори мобільного зв'язку мають забезпечити доступність своїх послуг протягом десяти годин відсутності електропостачання.

Про це йдеться в оновлених вимогах Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій.

Як українці змінювали операторів мобільного зв'язку під час повномасштабної війниЯк українці мігрували між мобільними операторами Київстар, Водафон та Лайфселл під час повномасштабної війни.

Як йдеться на сайті Держспецзв'язку, вимоги були оновлені, зокрема, на виконання рішення Ставки верховного головнокомандувача від 4 липня 2024 року з метою посилення заходів щодо забезпечення сталості електронних комунікаційних мереж в умовах воєнного стану.

Мобільних операторів зобов'язали забезпечити доступність послуг протягом 10 години відсутності електропостачання інфраструктури:

  • до 1 жовтня 2024 року – 60% базових станцій мобільного зв'язку, які розташовані в межах кожної області та забезпечують доступність послуг мобільного зв'язку у кожному районі цієї області;
  • до 1 листопада 2024 року – 70% базових станцій мобільного зв'язку;
  • до 1 грудня 2024 року – 80% базових станцій мобільного зв'язку;
  • до 1 лютого 2025 року – 100% базових станцій мобільного зв'язку (крім мікро базових станцій).

Крім того, до 1 грудня мінімум 25% базових станцій у кожній області повинні бути підключені до стаціонарної та/або пересувної електрогенераторної установки із запасом пально-мастильних матеріалів або обладнані змінним блоком акумуляторних батарей на перші 72 години.

Аналогічну вимогу, але до 1 вересня, мають виконати всі об'єкти фізичної інфраструктури електронних комунікаційних мереж, що виконують функції міжнародних центрів комутації, центрів комутації мобільного зв'язку, автоматичних міжміських телефонних станцій, транзитних або опорно-транзитних станцій, магістральних програмних комутаторів та маршрутизатор , технічних майданчиків розташування комутаційного обладнання національних точок обміну Інтернет-трафіком.

Ці ж вимоги до 1 вересня мають виконати вузли спеціальних служб, до яких підключено оперативно-диспетчерські служби 101, 102, 103, 104 та 112

Нагадаємо, на початку липня Володимир Зеленський анонсував, що Кабмін найближчим часом представить низку програм, які полегшать ситуацію з мобільним зв'язком та відключеннями світла.

З березня 2022 року в Україні працює національний роумінг: як підключитись, читайте тут.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: