Приватизація «труби Медведчука»: екснардепу та його спільникам повідомили про підозру

Читать на русском
Колишньому нардепу ОПЗЖ Віктору Медведчуку оголосили про підозру через нелегальне привласнення нафтопроводу Самара — Західний напрямок. Підозру отримали і чотири його спільники.
фото: dzi.gov.ua

СБУ та НАБУ зібрали масштабну доказову базу у справі нафтопроводу «Самара-Західний напрямок» та повідомили про підозру Віктору Медведчуку та його спільникам.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Суд повернув у власність держави «трубу Медведчука»Фонд держмайна за матеріалами Національного бюро зміг добитися в суді позитивного рішення щодо частини нафтопродуктопроводу.

Йдеться про приватизацію державного нафтопроводу «Самара-Західний напрямок» у 2015 році.

Підозрю отримав екснардеп Віктор Медведчук та чотири представники колишнього топменеджменту «Прикарпатзахідтрансу», які заволоділи та керували нафтопроводом за такими статтями ККУ:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 384 (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (організація набуття, володіння та використання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені організованою групою та в особливо великому розмірі).

За матеріалами справи, організатором схеми з незаконної приватизації виступив підозрюваний СБУ у державній зраді екснардеп Медведчук.

Згідно з наявними даними, він розпочав її реалізацію у 2015 році та діяв у чіткій координації з тодішнім вищим політичним керівництвом України та росії.

«До схеми Медведчук залучив третіх осіб, які у подальшому отримали керівні посади на підприємстві, що «приватизувало» вказаний нафтопровід», - сказано в повідомленні.

У СБУ нагадали, що нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок» після розпаду СРСР залишився у власності росії. Починаючи з 2005 року, Україна через суди доводила своє право на володіння ним, і лише у 2014-2015 роках це право підтвердили Апеляційний і Вищий господарський суди.

Втім, за підтримки тодішнього вищого керівництва України Медведчуку вдалося скасувати це рішення через Рівненський господарчий суд і оформити продаж нафтопродуктопроводу швейцарській компанії, яку фактично контролювали учасники схеми.

Після заволодіння «трубою» Медведчук та його спільники забезпечили її функціонування через підприємство «Прикарпатзахідтранс», а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих зарубіжних компаній та розподіляли між собою.

Відповідна інформація підкріплена доказами, які є у розпорядженні НАБУ та СБУ, додали у відомстві.

Нагадаємо, у квітні 2021 року ВАКС заарештував частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» та передав його в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів.

У лютому цього року Верховний суд остаточно передав Україні «трубу Медведчука».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: