ВАКС засудив до колонії екссуддю Госпсуду Сумської області

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив судовий розгляд справи колишньої служительки Феміди оголошенням вироку.
Надія Спиридонова

Вищий антикорупційний суд визнав винуватою колишню суддю Господарського суду Сумської області Надію Спиридонову в одержанні 4000 доларів неправомірної вигоди і призначив їй 6 років позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Такий вирок 26 липня оголосив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Спиридонову Надію Олександрівну визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України та призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років із конфіскацією 1/2 частини належної їй на праві власності майна», – оголосила суддя.

Також їй заборонили обіймати протягом 3 років певні посади після відбування основного покарання. На екссуддю поклали низку обов'язків: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися за межі України та на тимчасові окуповані території без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, 7 червня 2019 року суддю викрили на одержанні неправомірної вигоди.

Вже 24 липня 2019 року НАБУ оприлюднило повістку на виклик Спиридонової на 26, 29, 30 і 31 липня. Проте, за словами співрозмовників, суддя хворіла і тому не з'являлася для вручення підозри. Станом на кінець липня 2019 року Спиридонова була без підозри.

У серпні 2020 року Вища рада правосуддя звільнила Спиридонову з посади судді. Її звільнили через вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов'язками, що є несумісним зі статусом судді. Вказане пов'язане з розслідуванням НАБУ і САП.

Суддя намагалася оскаржити своє звільнення у Великій палаті Верховного суду, проте їй відмовили.

У червні 2022 року ВАКС призначив безоплатного захисника обвинуваченій екссудді Госпсуду Сумщини Спиридоновій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: