Повномасштабна війна на Корейському півострові може призвести до втрати 3,9% глобального ВВП – Bloomberg

Читать на русском
Повномасштабний конфлікт на Корейському півострові може призвести до загибелі мільйонів людей і обійтися світовій економіці у 4 трильйони доларів за перший рік, або 3,9 відсотка ВВП.
KCNA/Reuters

Імовірність повномасштабної війни між Північною та Південною Кореєю дуже мала, але вона не дорівнює нулю. Конфлікт на півострові може призвести до загибелі мільйонів людей і обійтися світовій економіці у 4 трлн доларів за перший рік або 3,9% глобального ВВП – збитки будуть вдвічі більшими, ніж від вторгнення росії в Україну.

Це аналіз Bloomberg Economics.

Армія Кіма: який військовий потенціал має Північна КореяНа інфографіці – який військовий потенціал має Північна Корея, один із союзників путіна у війні проти України.

Коли в 1950 році розпочалася війна між Північною і Південною Кореєю, разом вони становили менше 0,4% світового ВВП. Сьогодні на частку однієї лише Південної Кореї припадає понад 1,5%.

У столичному регіоні Сеул, що знаходиться в межах досяжності артилерії Кім Чен Іна, проживає близько 26 мільйонів людей, що становить приблизно половину населення країни.

На столицю та прилеглі райони припадає 81% виробництва мікросхем у Південній Кореї та 34% від загального обсягу промислового виробництва. Ці товари відправляються через південні порти, включаючи Пусан — четвертий за завантаженістю у світі — у Китай, Японію, Європу та США.

Як і Тайвань, роль Південної Кореї як великого виробника мікросхем означає, що її значення для світової економіки виходить за межі розміру її ВВП.

Якщо експорт південнокорейської електроніки буде зупинено, це спричинить шок у всій світовій економіці. Південна Корея виготовляє 4% всіх електронних компонентів, що використовуються на заводах по всьому світу, і близько 40% всіх чіпів пам'яті.

Тотальна війна на півострові, швидше за все, включатиме північнокорейський артилерійський обстріл ключових військових, політичних та економічних цілей у Сеулі. А якщо Кім Чен Ин відчує загрозу своєму режиму, він може розпочати ядерну атаку.

Загалом, згідно з аналізом видання, близько половини виробництва Південної Кореї та більша частина її напівпровідникових потужностей можуть бути знищені. Найближчі судноплавні шляхи до Китаю, Росії та Японії також будуть порушені.

За оцінкою Bloomberg, протягом року економіка Південної Кореї у такому разі може скоротитися на 37,5% через різке падіння промислового виробництва та експорту, а світовий ВВП впасти на 3,9% (найбільше від цього постраждають Південно-Східна Азія, Японія та Тайвань).

Нагадаємо, на початку року лідер КНДР Кім Чен Ин заявив, що необхідно внести зміни до конституції, щоб Південну Корею було визначено як «ворожу країну №1».

Загалом він зробив низку заяв, що свідчать про його бажання та готовність розпочати війну з Південною Кореєю. Але, за словами аналітиків, його зупиняє економічне зростання країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: