Армія Кіма: який військовий потенціал має Північна Корея

Читать на русском

У світі протягом останніх двох років формувалася нова «вісь зла», що складається з групи диктаторських країн, які протиставляють своє бачення світоустрою «колективному Заходу». Частиною цієї осі стала КНДР: країна розпалює напруженість на Корейському півострові, погрожує США та дає російській армії зброю для ведення війни проти України. Сьогодні, 19 червня, під час візиту володимира путіна до Пхеньяну Північна Корея та росія ще більше зміцнили свій альянс, підписавши договір про стратегічне партнерство, який серед іншого передбачає надання взаємної допомоги у разі агресії. «Слово і діло» пропонує подивитися, який військовий потенціал має мілітаристська держава під керівництвом Кім Чен Ина.

Північна Корея є однією з найбільш мілітаризованих та закритих країн світу. При тому, що її населення становить близько 26 мільйонів осіб, армія налічує 1,28 мільйона (плюс ще 600 тисяч у резерві).

Військові витрати КНДР у різні роки становили до третини її ВВП. В 2023 році країна витратила на армію 1,47 млрд доларів.

Південна Корея, яку Кім Чен Ин вважає головним ворогом своєї країни, витратила 47,9 млрд доларів на військові потреби. А її армія нарахує 3,6 мільйона осіб – 500 тисяч діючих військових та 3,1 мільйона в резерві.

За кількістю військової техніки КНДР перевершує Південну Корею. Але варто враховувати, що більшість озброєнь Півночі – старе, ще радянських часів, а таких технологічних можливостей, як у Півдня, там немає.

У Північної Кореї налічується понад 5,8 тисяч танків проти 2,5 тисяч у Південної Кореї. Танки у КНДР переважно радянські – Т-34, Т-54/55 та Т-62. Крім того, Північна Корея має 21 тисячу артилерійських систем і мінометів.

У розпорядженні армії КНДР 440 винищувачів (зокрема, МіГ-17, МіГ-19, МіГ-21, МіГ-29 та МіГ-23) проти 350 у Південної Кореї. Країна не має ні авіаносців, ні есмінців.

Підводний флот КНДР налічує приблизно 35 одиниць проти 22 у Південної Кореї.

Але найголовніше, що Північна Корея має ядерну зброю – 50 боєголовок, за останніми даними. Крім того, в арсеналі є балістичні ракети дальністю до 1500 км.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як Північна Корея допомагає у війні росії проти України.

В 2022 році Північна Корея затвердила нову ядерну доктрину. Закон оголосив КНДР ядерною державою та закріпив право завдавати випереджувальних ядерних ударів для свого захисту. Пізніше було внесено поправки до конституції країни, які передбачають закріплення політики щодо нарощування ядерних сил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: