Україна зможе використовувати цього року не більше 10 винищувачів F-16 – NYT

Читать на русском
Через нестачу підготовлених пілотів Україна зможе цього року застосувати у боях лише до десяти F-16.
armyinform.com.ua

Україна цього року зможе дозволити використовувати для бойових завдань максимум близько десяти винищувачів F-16.

Про це пише The New York Times.

F-16 для України: які країни та скільки винищувачів передадутьНа інфографіці – скільки винищувачів F-16 передадуть Україні Нідерланди, Бельгія, Норвегія та Данія, і чи можна їх буде використовувати для ударів по росії.

Україна сподівається використовувати F-16, оснащені потужними системами радіоелектронної боротьби та безліччю інших видів озброєння, спільно з іншими західними системами ППО (зокрема Patriot) для розширення небезпечної зони для російських пілотів. Літаки також можуть додати ще один рівень захисту українських міст та критичної інфраструктури від ракетних та безпілотних атак.

Але, за словами експертів, вплив винищувачів буде обмеженим через нестачу підготовлених пілотів та невелику кількість літаків.

«Росія мала так багато часу, щоб зміцнити свою оборону, особливо вздовж лінії фронту. F-16 та їхні пілоти зіткнуться з жорстким опором російської ППО як на землі, так і в небі», – зазначає Хантер Столл, аналітик з питань оборони в дослідницької організації RAND.

Окрім регулярних атак на аеродроми, є ще одна проблема: Україна буде обмежена у кількості підготовлених пілотів. За словами американських чиновників, цього року в США, Нідерландах та Данії буде навчено близько 20 льотчиків.

Командири ВВС кажуть, що зазвичай на літак виділяють щонайменше двох пілотів. Таким чином Україна зможе випустити на бойові завдання цього року максимум близько десяти F-16.

За словами чиновників, ще одним серйозним обмежувальним фактором є кількість навченого технічного персоналу.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб створити росіянам ефективну конкуренцію в небі.

Раніше демократи у Палаті представників США закликали Пентагон розширити підготовку українських пілотів на F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: