Росіяни звільнили журналіста та ексморпіха США в рамках великого обміну ув'язненими – Bloomberg

Читать на русском
Росія звільнила журналіста WSJ Гершковича та колишнього морпіха США Вілана в рамках обміну ув'язненими. Обоє були засудженими за звинуваченнями у шпіонажі.
Natalia Kolesnikova/Getty Images

У четвер, 1 серпня, росія звільнила засуджених до 16 років журналіста WSJ Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана. Також ЗМІ повідомляють про ймовірність обміну опозиціонера Володимира Кара-Мурзи.

Про це повідомляє агенція Bloomberg.

Скільки ув'язнених у тюрмах країн Європи та як змінювалася їх кількість в УкраїніУ в'язницях країн Європи перебуває понад мільйон людей, найбільше – у Туреччині. Докладніше про це, а також про кількість ув'язнених в Україні – на інфографіці.

Як зазначається, це відбувається у рамках багатостороннього обміну ув’язненими.

Співрозмовники агенції повідомляють, що США та союзники також повернуть росії ув’язнених. Подальші подробиці обміну поки не розголошуються.

За останні роки обмін проходив у 2010 році в австрійському Відні. Тоді США передали росії десятьох розвідників, а Москва обміняла їх на чотирьох росіян, які були засуджені за співпрацю з західними спецслужбами.

Після цього обміни між росією за Заходом проходили ще у 2015, 2018, 2019 та 2022 роках.

Напередодні видання «Радіо Свобода» писало, що кілька росіян, засуджених за злочини у США, зникли з бази даних американських в’язниць. Це сталося на тлі зникнення з російських колоній одразу кількох політичних в’язнів.

Як повідомлялося, з регіонів, де перебували в ув’язненні, останніми днями вилетіли вісім літаків президентського льотного загону россия та також пов’язує це з можливим масовим обміном.

При цьому, як передає CBS, у рамках масштабного обміну між росією, США, Німеччиною та трьома іншими країнами можуть бути обміняні 24 особи, зокрема вісім росіян.

«У рамках угоди Кремль також звільняє дисидента Володимира Кара-Мурзу. Активіст із подвійним російсько-британським громадянством, 42-річний Кара-Мурза, був наполегливим борцем проти правління президента володимира путіна», - йдеться у повідомленні агенції.

Нагадаємо, у квітні минулого року в росії засудили опозиціонера та журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму за «державну зраду» і «фейки про армію рф». Крім того, йому призначили штраф у розмірі 400 тисяч рублів та заборонили займатися журналістською діяльністю протягом семи років після звільнення.

«Слово і діло» пропонує подивитися, в яких країнах найбільше ув'язнених та де в'язниці переповнені, а також яка ситуація в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: