Обмін ув'язненими може посилити у влади рф відчуття безкарності – правозахисники

Читать на русском
У Amnesty International побоюються, що обмін ув'язненими посилить у російської влади відчуття безкарності – вони відчують, що й надалі можуть без наслідків здійснювати політичні арешти та порушення прав людини
Reuters

Масштабний обмін ув'язненими між росією та західними країнами залишив «гіркий присмак» – він може посилити у російської влади відчуття безкарності.

Про це заявив заступник генерального секретаря німецького відділення міжнародної правозахисної організації Amnesty International Крістіан Мир, повідомляє AP.

Навального планували звільнити в рамках обміну з рф – Білий дімУ Білому домі заявили, що російський опозиціонер Олексій Навальний мав брати участь в сьогоднішньому обміні ув'язненими між рф та Заходом.

«Вбивця та інші злочинці, засуджені справедливим судом, тепер виходять на волю в обмін на людей, які просто скористалися своїм правом на свободу вираження думок», – зазначають правозахисники.

«Російський уряд може відчути сміливість здійснювати подальші політичні арешти та порушення прав людини, не побоюючись наслідків», – додав Мир.

Проте організація, як йдеться в офіційній заяві, вважає звільнення правозахисників, активістів і журналістів важливим кроком – їхнє переслідування було кричущою несправедливістю.

«Хоча їхнє звільнення є важливим кроком, воно не повинно залишатися поодиноким епізодом. Правильний шлях уперед – це демонтаж російської системи політичних репресій, а не торгівля людьми», – йдеться у заяві.

Росію закликали звільнити й інших затриманих із політичних мотивів.

Нагадаємо, 1 серпня у турецькій Анкарі пройшов масштабний обмін ув'язненими між росією, США, Німеччиною, Польщею, Словенією та Норвегією. У ньому брали участь 26 людей. Росія, зокрема, звільнила журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, політика Володимира Кара-Мурзу, колишнього морпіха Пола Вілана та журналістку Алсу Курмашеву.

Німеччина, зокрема, передала рф Вадима Красікова – вбивцю колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: