У Європі від спеки минулого року померло понад 47 тисяч людей – дослідження

Читать на русском
За 2023 рік у Європі від спеки загинули понад 47 тисяч людей, йдеться у дослідженні. Минулий рік став другим за кількістю смертей від спеки за останнє десятиліття.
AFP via Getty Images

Торік у Європі через аномальну спеку загинули 47 тисяч 690 людей. Рівень смертності був би на 80% вищим, якби люди не адаптувалися до підвищення температури за останні два десятиліття.

Про це йдеться у дослідженні Барселонського інституту глобальної охорони здоров'я ISGlobal, опублікованому в журналі Nature Medicine.

До 2050 року більшість міст світу не зможуть приймати літню Олімпіаду через спеку – дослідженняЕкстремальна спека стає дедалі серйознішою загрозою для спортсменів. До 2050 року у більшості міст буде надто спекотно для літньої Олімпіади.

За даними вчених, у 2023 році найвищу смертність через спеку було зафіксовано в Греції — 393 випадки на мільйон людей, за нею була Італія — 209 випадків на мільйон й Іспанія — 175 випадків смерті на мільйон.

В 2003 році хвиля тепла вбила 70 тисяч людей у Європі. У 2022 році ця кількість склала понад 61 тисячу осіб.

Вчені виявили, що рівень смертності був би на 80% вищим, якби температури 2023 року припали на період 2000–2004 років. Для людей старших 80 років спека виявилася б удвічі більш смертоносною.

«Ми дуже добре відстежуємо температуру, але не її вплив на здоров'я. Соціальна адаптація до підвищення температури відіграла вирішальну роль у запобіганні смертності в Європі, але залишається недостатньою», – зазначили у Climate Research Foundation.

Вчені вважають, що уряди можуть захистити людей від аномальної спеки, проєктуючи прохолодні міста з великою кількістю парків і меншою кількістю бетону, створюючи системи раннього оповіщення, що попереджають людей про майбутню небезпеку, і зміцнюючи системи охорони здоров'я, щоб лікарям і медсестрам не доводилося працювати в умовах при різкому підвищенні температури.

Нагадаємо, на думку вчених, цей рік, як і минулий, також стане найспекотнішим за всю історію спостережень.

Світові вчені-кліматологи очікують, що в цьому столітті глобальна температура підніметься як мінімум на 2,5°C вище за доіндустріальний рівень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: