На Землі два дні поспіль були найспекотнішими в історії – вчені

Читать на русском
У понеділок температура у світі досягла найвищого рівня за всю історію спостережень, побивши рекорд, встановлений лише за день до цього.
Scripps News

За даними Європейської служби зі зміни клімату Copernicus, неділя, 21 липня, була найспекотнішим днем на Землі. Цей рекорд було побито вже у понеділок, 22 липня.

Про це пише The New York Times.

Найспекотніший рік за історію спостережень: кліматичні антирекорди 2023-гоКліматичні антирекорди 2023 року, найбільш спекотного за всю історію спостережень, – на інфографіці.

За попередніми даними, понеділок був найспекотнішим днем, коли-небудь зареєстрованим на Землі: середня температура у світі склала близько 17,15 градусів за Цельсієм.

У неділю глобальна середня температура становила 17,09 градусів за Цельсієм.

До двох рекордів цього тижня попередній рекорд – 17,08 градуса за Цельсієм – був встановлений минулого року 6 липня, побивши рекорд, що тримався з 2016 року.

«Що справді приголомшує, так це те, наскільки велика різниця між температурою останніх 13 місяців та попередніми температурними рекордами. Зараз ми знаходимося на справді незвіданій території. І оскільки клімат продовжує ставати теплішим, ми обов'язково побачимо нові рекорди, які будуть побиті у майбутні місяці та роки», – зазначили у Copernicus.

Нагадаємо, у Києві з початку липня було встановлено щонайменше 10 температурних рекордів. При цьому в Укргідрометцентрі прогнозують, що з кожним роком спека в Україні лише посилюватиметься.

Світові вчені-кліматологи очікують, що в цьому столітті глобальна температура підніметься як мінімум на 2,5°C вище за доіндустріальний рівень. Це перевищить узгоджений на міжнародному рівні цільовий показник у 1,5°C та спричинить катастрофічні наслідки для людства та планети.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: