Охороно, скасуйте: які резонансні тендери зупиняли упродовж великої війни

Читать на русском

Під час великої війни в Україні укладали деякі резонансні тендери, які доводилося скасовувати з різних причин. Іноді сторони розривали договір через суперечливий об'єкт купівлі, в інших випадках – через сумнівність компанії-переможця. У нещодавньому тендері на ремонт дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, яка стала об'єктом російської агресії, також не обійшлося без конфлікту: компанія-переможець пропонувала один із найвищих цінників за свою роботу, не маючи при цьому відповідного обладнання. «Слово і діло» вирішило згадати всі свіжі скандальні випадки, коли тендер доводилося скасовувати.

Так, наприкінці липня стало відомо, що «Благодійний фонд «Охматдит» обрав запорізьку фірму «Буд-технолоджі» переможцем тендеру на ремонт пошкодженого ракетним ударом корпусу лікарні. При цьому з 14 учасників це була третя за дорожнечею пропозиція (307 млн гривень).

Барабани для укриттів та заборонені кондиціонери. В Україні за час війни скасували низку тендерів. Найскандальніші випадки – на нашій інфографіці.
Тендери, які довелося скасувати під час великої війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Голова МОЗ Віктор Ляшко попросив правоохоронців провести додаткові перевірки тендеру. Пізніше він повідомив, що тендер скасують та проведуть новий через Prozzoro. Торги було скасовано на початку серпня.

За два місяці до цього у ЗМІ вибухнув скандал із закупівлею кондиціонерів. Укренерго оголосило через Prozorro тендер на закупівлю кондиціонерів для потреб апарату управління. Планувалося закупити чотири комплекти кондиціонерних систем на загальну суму близько 629 тисяч гривень. Події відбувалися на тлі масових відключень світла в Україні та рекомендацій самого ж Укренерго обмежити використання кондиціонерів, незважаючи на сильну спеку. Через суспільний резонанс тендер скасували.

У серпні 2023 року було скасовано тендер на проведення капремонту будівель «Льодового стадіону» та тенісних кортів у Києві. Як заявив директор ДП «Центральна навчально-тренувальна база «Льодовий стадіон» Павло Андрієвський, цей тендер було оголошено помилково і скасовано того ж дня протягом двох годин з моменту оголошення. Але пізніше стало відомо, що Андрієвського звільнили після скандального тендеру на понад 300 млн грн.

У вересні 2023-го скасували тендер на капітальний ремонт стадіону у місті Ківерці Волинської області. Він оцінювався у 145 млн грн. Причиною розриву договору став суспільний розголос через підозри неефективного використання бюджетних коштів, а також порушення під час самих торгів.

У липні минулого року ДП «Енергоатом» відмінило тендер на закупівлю десяти електричних автобусів та зарядних станцій до них на загальну суму 235 млн грн. На сайті Prozorro було зазначено причину скасування – «у зв'язку з відсутністю реального фінансування витрат покупця».

Минуле літо також запам'яталося скандалом із закупівлею шкіряних барабанів для бомбосховищ у Києві, яке ініціювало управління освіти Дніпровського району столиці. Їх хотіли придбати для «психологічного розвантаження» дітей в укриттях.

Планувалося витратити майже 900 тисяч гривень, але договір розірвали через суспільний розголос. Українці вважали недоцільними такі витрати бюджетних коштів під час війни.

Нагадаємо, після скасування скандального тендеру на ремонт лікарні «Охматдит» глава МОЗ на початку серпня пообіцяв, що новий тендер буде проведено через Prozzoro протягом 7-16 днів.

«Слово і діло» пропонує подивитися, скільки грошей зібрали на відновлення «Охматдиту» та скільки коштуватиме ремонт лікарні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: