У Зеленського пояснили, що дасть Україні ратифікація Римського статуту

Читать на русском
Ратифікація Римського статуту є важливим кроком – це дозволить розширити інструментарій притягнення рф до відповідальності, вважають в ОП.
Фото: censor.net

Ратифікація Римського статуту МКС є важливим кроком для України – це дозволить розширити інструментарій притягнення росіян до відповідальності та покращить взаємодію з міжнародною правовою системою.

Таку думку висловила заступниця голови Офісу президента Ірина Мудра у Facebook.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

За її словами, після ратифікації Україна буде залучена до роботи МКС та отримає можливість «впливати на пріоритизацію нашого питання в ньому». Так, участь України у роботі МКС дозволить прискорити розгляд поточних справ, відкрити нові та забезпечити покарання для російських злочинців.

Крім того, Україна зможе брати участь в Асамблеї держав-учасниць МКС та формувати політику МКС, висувати свого кандидата на посаду судді та затверджувати розподіл бюджету МКС.

Ще одна причина, через яку Україна ратифікує Статут, – це спростить доступ українцям до спеціального Цільового фонду МКС для потерпілих та підвищить шанси отримання компенсацій для потерпілих від російських злочинів.

«Варто розуміти, що ратифікація не означає, що з’явиться ризик притягнення наших військових та інших громадян до відповідальності. По-перше, Україна вже повністю визнала юрисдикцію МКС з 21 листопада 2013 року двома відповідними заявами... По-друге, відповідно до компліментарності – фундаментального принципу роботи МКС – наші громадяни можуть постати перед МКС лише у тому випадку, якщо національні суди не можуть або не бажають притягати до відповідальності за міжнародні злочини», – написала Мудра.

Вона також зазначила, що Україна ратифікує Статут із заявою за ст.124 Римського статуту, згідно з якою МКС не матиме юрисдикції по ст. 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом 7 років після ратифікації.

Нагадаємо, сьогодні президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти №0285 та №11484, які передбачають ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, наразі Римський статут ратифіковано 124 країнами. Останньою цьогоріч долучилася Вірменія.

31 країна, серед яких і Україна, підписали Статут, але не довели справу до кінця і не ратифікували її у своїх парламентах. Конституційний суд України 2000 року навіть визнавав документ неконституційним, однак у рамках судової реформи цю колізію з українського законодавства прибрали.

Раніше ми розповідали, кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: