У Зеленського спрогнозували, коли Україна ратифікує Римський статут МКС

Читать на русском
Українська влада відновила роботу над ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду.
Фото: РБК-Україна

Українська влада відновила роботу над ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Про це заявила заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра в інтерв'ю Голосу Америки.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

За її словами, питання з ратифікацією планують вирішити «до кінця цього року».

Вона додала, що проблеми з ратифікацією пов'язані, у тому числі, з тим, що у свідомості військових укорінилося помилкове враження про те, що як тільки Україна ратифікує Римський статут, він стане підставою для притягнення їх до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді.

Однак це твердження не можна назвати коректним, оскільки Україна ще у 2014 та 2015 роках ухвалила дві заяви про визнання юрисдикції МКС.

«Тобто фактично ми уже визнали його юрисдикцію. МКС вже може притягати наших громадян до відповідальності. Нових ризиків з ратифікацією Римського статуту не виникає. І це треба чітко розуміти та пояснювати військовим, що ми й почали робити», – заявила Мудра.

Нагадаємо, нещодавно Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт колишнього міністра оборони росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова. У березні було видано ордери на арешт командувача дальньої авіації Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту Віктора Соколова. Їх звинуватили у ракетному обстрілі цивільної інфраструктури в Україні.

А 17 березня 2023 року суд видав міжнародний ордер на арешт володимира путіна та дитячого омбудсмена рф Марії Львової-Бєлової. Тепер всі країни, які ратифікували Римський статут, повинні будуть заарештувати путіна и Львову-Бєлову у разі прибуття на їх територію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: