Румунія планує передати Україні Patriot

Читать на русском
Міноборони Румунії направило до парламенту законопроєкт про передачу Україні ракетного комплексу Patriot.
Фото: Getty Images

Міністерство національної оборони Румунії направило до парламенту країни законопроєкт щодо передачі Україні ракетного комплексу Patriot.

Про це повідомила румунська служба Радіо Свобода.

Пріоритет №1: які системи ППО союзники поставили та обіцяли передати Україні цього рокуУкраїна через російські атаки терміново потребує систем ППО. Що надали чи обіцяли союзники – на інфографіці.

Згідно з наданою інформацією, парламент може ухвалити рішення на осінній сесії, яка розпочнеться наступного тижня, 2 вересня.

Міністерство оборони в Бухаресті заявляє, що поставить одну із семи систем Patriot у конфігурації 3+, закуплених у США. Чотири з них вже прибули до Румунії – два діючі. Інші три прибудуть до Румунії найближчим часом.

«Конфігурація 3+ є найсучаснішим варіантом системи захисту Patriot і використовується Сполученими Штатами та майже 20 іншими союзниками. Ця конфігурація базується на високоефективних радіолокаційних системах і передових ракетах-перехоплювачах класу «повітря-повітря» під назвою PAC-3, які можуть вражати балістичні ракети на відстані до 20 кілометрів. Батарея містить чотири ракети PAC-3, на відміну від попередньої версії PAC-2, яка містить лише одну. Система Patriot коштує близько 1 мільярда доларів, а кожна ракета коштує майже 4 мільйони доларів», – йдеться у повідомленні.

Уточнюють, що законопроєкт не передбачає точної дати передачі Україні комплексу та залишає це на розсуд уряду Румунії.

Нагадаємо, у липні Україна та Румунія уклали двосторонню угоду у сфері безпеки. Згідно з документом, Румунія, як і раніше було анонсовано, обіцяла передати Україні систему Patriot.

Також раніше повідомляли, що адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена передасть Україні близько 125 мільйонів доларів нової військової допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: