Адміністрація Байдена веде переговори з Конгресом, щоб 6 млрд допомоги для України не «згоріли» – ЗМІ

Читать на русском
США мають близько 6 млрд доларів невикористаних для допомоги Україні, які можуть згоріти до кінця вересня. Адміністрація Байдена намагається цьому запобігти.
Anadolu via Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена веде термінові переговори з Конгресом, щоб використати військову допомогу Україні у розмірі 6 млрд доларів, перш ніж ця сума «згорить» 30 вересня.

Про це із посиланням на джерела повідомляє Reuters.

Допомога Україні від США: запит Білого дому VS ухвалений Палатою представників законопроєктЩо передбачає законопроєкт про допомогу Україні, ухвалений Палатою представників США, і чим він відрізняється від запиту Білого дому.

Програма PDA (Presidential Drawdown Authority) є ключовим компонентом пакету допомоги Україні на суму 61 млрд доларів: вона дозволяє президентові передавати оборонні товари та послуги з американських запасів у відповідь на надзвичайні ситуації.

PDA був основним механізмом, який адміністрація Байдена використовувала для постачання зброї Україні. Нещодавно, 23 серпня, адміністрація оголосила про новий пакет військової допомоги вартістю 125 млн доларів.

Проте більшу частину з 7,8 млрд доларів, передбачених за програмою PDA, не було використано. І тепер чиновникам доводиться шукати спосіб врятувати 6 млрд доларів від «згоряння» 30 вересня – це кінець 2024 фінансового року.

За словами джерел агентства, Державний департамент хоче включити продовження програми у Постійну резолюцію – короткостроковий законопроєкт про надзвичайні витрати, який Сенат та Палата представників мають ухвалити у вересні, щоб уникнути шатдауну.

Поки йдуть переговори з Конгресом, адміністрація Байдена розглядає запасний план: згідно з яким Держдеп зробить важливе оголошення про PDA до 30 вересня, фактично витративши 6 млрд доларів, що залишилися, до закінчення терміну дії.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше скаржився, що Україна досі очікує на передачу пакетів допомоги, за які голосував Конгрес США.

Наприкінці липня стало відомо, що Пентагон виявив помилки на суму 2 млрд доларів у своїх розрахунках вартості боєприпасів, ракет та іншого обладнання, відправленого Україні. Внаслідок цього Україна може отримати додаткову допомогу на цю суму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: