Засновник Telegram Дуров вперше прокоментував своє затримання

Читать на русском
Засновник Telegram Павло Дуров вперше прокоментував свій арешт та висловив власну думку щодо ситуації.
Фото: Getty Images

Засновник Telegram Павло Дуров вперше прокоментував своє затримання у Франції та пояснив у чому його звинувачують.

Допис з'явився в особистому Telegram-каналі Дурова.

За словами засновника Telegram, минулого місяця його допитували поліцейські у Парижі протягом 4 днів, оскільки французька влада не отримала відповіді від Telegram. Дурову заявили, що він може особисто понести відповідальність за незаконне використання Telegram іншими людьми.

Засновника Telegram Дурова взяли під судовий нагляд у ФранціїЗасновнику Telegram Павлу Дурову висунули звинувачення та заборонили виїзд з Франції. Крім того, він повинен внести заставу в розмірі п'яти мільйонів євро.

Однак Дуров із цим не згоден, тому що, за його словами, у «Telegram є офіційний представник у ЄС, який приймає та відповідає на запити ЄС», а французька влада мала безліч способів зв'язатися з ним, щоб попросити про допомогу.

«Як громадянин Франції, я був частим гостем у французькому консульстві у Дубаї. Якийсь час тому, коли мене попросили, я особисто допоміг їм створити гарячу лінію з Telegram для боротьби з загрозою тероризму у Франції», — заявив Дуров.

На думку Дурова, якщо країна незадоволена інтернет-сервісом, загальноприйнятою практикою є початок судового позову проти самого сервісу.

«Використання законів епохи смартфонів для звинувачення генерального директора у злочинах, скоєних третіми особами на платформі, якою він керує, є хибним підходом. Створення технологій і так досить складне. Жоден новатор ніколи не створить нових інструментів, якщо він знає, що може бути притягнутий до особистої відповідальності за потенційне зловживання цими інструментами», – йдеться у дописі.

Крім того, Дуров розповів, що росія вимагала передати «ключі шифрування» для стеження за людьми, але у Telegram відмовилися.

«Іноді ми не можемо домовитися з регулятором країни щодо правильного балансу між конфіденційністю та безпекою. У таких випадках ми готові залишити цю країну. Ми робили це багато разів. Коли росія вимагала від нас передати «ключі шифрування» для забезпечення стеження, ми відмовилися — і Telegram заборонили в росії. Коли Іран вимагав від нас заблокувати канали мирних протестувальників, ми відмовилися — і Telegram заборонили в Ірані. Ми готові піти з ринків, які не відповідають нашим принципам, тому що ми робимо це не заради грошей», — написав він.

Нагадаємо, Дурова було затримано в суботу, 24 серпня, у паризькому аеропорту Ле Бурже. Пізніше стало відомо, що прокуратура Парижа вважає бізнесмена причетним до скоєння одразу 12 злочинів.

А згодом президент України Володимир Зеленський відповів, чи вплине затримання Дурова на роботу Telegram в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: