Україна щороку втрачає понад 11 млрд доларів через заміновані території – дослідження

Читать на русском
Щорічні збитки України від забруднення територій мінами оцінюються у 11,2 мільярда доларів, що становить 5,6% ВВП за 2021 рік.
Фото: vechirniy.kyiv.ua

Щорічні збитки України від забруднення територій мінами та іншими вибухонебезпечними предметами оцінюються у 11,2 мільярда доларів, що становить 5,6% ВВП країни за 2021 рік.

Про це повідомило міністерство економіки, посилаючись на дослідження Tony Blair Institute.

Розмінування сільськогосподарських земель: як фермерам отримати компенсаціюЯк фермерам отримати компенсацію за розмінування сільськогосподарських земель – на інфографіці.

Основні втрати зумовлені скороченням експорту аграрної продукції та зниженням доходів місцевих податків.

Так, згідно з оцінками, Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області втратили понад 20% регіонального ВВП через забруднені вибухонебезпечними предметами території. Це призвело до втрат у розмірі понад 1,1 млрд доларів податкових надходжень.

У Мінекономіки зазначили, що уряд запустив програму компенсацій для фермерів, які займаються розмінуванням своїх сільськогосподарських земель.

«Зараз в системі Prozorro оголошено 10 аукціонів на закупівлю послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа земель, які планується розмінувати — понад 3 700 га. Ми очікуємо, що у найближчі два тижні аукціони успішно будуть завершені і підписані перші договори з операторами протимінної діяльності», – заявила глава Мінекономіки Юлія Свириденко.

Нагадаємо, у червні Мінекономіки заявляли, що в Україні створять реєстр земель, потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами.

Також повідомлялося, що уряд запустив спеціальний портал, на якому буде зібрано всю інформацію про гуманітарне розмінування.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: