Стійкість до антибіотиків може призвести до майже 40 млн смертей до 2050 року – дослідження

Читать на русском
За даними дослідження, до 2050 року від інфекцій, стійких до антибіотиків, можуть померти понад 39 мільйонів людей.
medpagetoday.com

До 2050 року від інфекцій, стійких до антибіотиків, можуть померти понад 39 мільйонів людей.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet, повідомляє CNN.

Глава ВООЗ закликав світ готуватися до «хвороби Х»Глава ВООЗ закликав світ підготуватися до майбутніх невідомих захворювань, які можуть загрожувати людству.

Автори дослідження прогнозують майже 70% зростання смертності через стійкість до протимікробних препаратів із 2025 по 2050 рік. При цьому люди похилого віку будуть у групі найбільшого ризику і стануть причиною зростання смертності.

Така стійкість, також відома як СПП, виникає, коли мікроби, такі як бактерії та грибки, розвиваються таким чином, що їх стає складніше вбити існуючими ліками.

Всесвітня організація охорони здоров'я назвала СПП «одною з головних загроз громадській охороні здоров'я та розвитку в усьому світі», спричиненою неправильним та надмірним використанням протимікробних препаратів.

Дослідники десятиліттями відзначали стійкість до протимікробних препаратів як проблему охорони здоров'я, але це дослідження, проведене в рамках проєкту Global Research on Antimicrobial Resistance Project, є першим, у якому аналізуються тенденції СПП у всьому світі та з плином часу.

У ВООЗ заявляли, що загроза такої стійкості до протимікробних препаратів не тільки ускладнює лікування поширених інфекцій, а й робить медичні втручання, такі як хіміотерапія та кесарів розтин більш ризикованими.

У дослідженні розглядалося 520 мільйонів наборів даних із 204 країн. Використовуючи статистичне моделювання, автори виявили, що з 1990 до 2021 року було зафіксовано понад мільйон смертей, пов'язаних із стійкістю до протимікробних препаратів. З того часу кількість смертей від СПП тільки збільшилася.

При цьому в цей період смертність від СПП знизилася більш ніж на 50% серед дітей віком до 5 років, але зросла більш ніж на 80% серед дорослих у віці 70 років і старше. Прогнозується, що ця тенденція збережеться.

У дослідженні наголошується, що найбільше смертей від СПП буде у таких регіонах як Південна Азія, Латинська Америка та Карибський басейн, а також країнах Африки на південь від Сахари.

Нагадаємо, в Україні з серпня 2022 року купити антибіотики в аптеках можна лише за рецептом.

Крім того, українські лікарні, які надають стаціонарну медичну допомогу, ведуть облік загального вживання 29 антибіотиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: