ЄС має бути готовим до військового зіткнення з росією через 6-8 років – майбутній єврокомісар з оборони

Читать на русском
Майбутній єврокомісар з оборони вважає, що Європа має бути готовою до війни з росією через 6-8 років. На новій посаді він спочатку оцінить, які ресурси потрібні ЄС, щоб бути готовим до військових викликів.
Фото: LRT

Європейський Союз має оперативно посилити свою оборону, оскільки росія може бути готова до конфронтації через шість-вісім років.

Про це в інтерв'ю Reuters сказав кандидат на пост першого єврокомісара з оборони Андрюс Кубілюс.

Скільки європейців готові захищати свою країну зі зброєю в руках у разі війниЧи готові мешканці Німеччини, Польщі, Литви, Естонії та Британії захищати свою країну зі зброєю в руках у разі вторгнення – на інфографіці результати опитувань.

«Міністри оборони та генерали НАТО сходяться на думці, що володимир путін може бути готовий до конфронтації з НАТО та ЄС через 6-8 років. Якщо ми поставимося до цих оцінок серйозно, то це час для нас, щоб добре підготуватися, і він короткий. Це означає, що нам доведеться ухвалювати швидкі рішення, причому амбітні рішення», – сказав Кубілюс.

За словами політика, на новій посаді він насамперед візьметься за вивчення того, які ресурси необхідні Європейському союзу, щоб бути готовим до військових викликів. Попередню оцінку він має намір зробити протягом перших 100 днів на посаді.

Кубілюс констатував, що недостатні інвестиції призвели до того, що європейська оборонна промисловість опинилася у «незадовільному стані». Він зазначив, що «був радий» інвестувати понад 500 мільярдів євро протягом наступних кількох років у розвиток оборонної промисловості Європи.

Нагадаємо, головнокомандувач Збройних сил Норвегії генерал Ейрік Крістофферсен вважає, що НАТО має два-три роки на підготовку до війни з росією.

За останньою оцінкою німецьких спецслужб, напад росії на НАТО можливий з 2026 року.

«Слово і діло» писало, скільки європейців, за даними опитувань, готові воювати у разі нападу на їхню країну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: