Нові правила прикордонного контролю в Європі: що потрібно знати

Читать на русском

Європейський Союз готується до серйозних змін в управлінні своїми кордонами. З 10 листопада планується запуск автоматичної системи реєстрації в'їзду та виїзду (Entry/Exit System або EES) на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Головне нововведення, яке торкнеться й українців – це відмова від ручного проставлення штампів у паспортах громадян третіх країн на користь комп'ютеризованого підходу. Докладніше про нові правила – на інфографіці «Слово і діло».

Нову систему реєстрації в'їзду та виїзду до Євросоюзу почали розробляти після Brexit. Спочатку запуск EES планувався на 2022 рік, але його відклали через численні IT-проблеми та затримки з установкою обладнання, необхідного на всіх міжнародних сухопутних, морських та повітряних кордонах у Шенгенській зоні.

У Євросоюзі з 10 листопада запускають автоматичну систему реєстрації в'їзду та виїзду EES. На інфографіці – що зміниться під час перетину кордону.
Без штампу в паспорті – нові правила в'їзду в Європу для іноземцівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

EES є автоматизованою ІТ-системою для реєстрації мандрівників з країн, які не входять до складу Євросоюзу, і яким не потрібна віза для в'їзду. Тобто це стосуватиметься і громадян України.

Нові правила не застосовуватимуться до громадян або резидентів ЄС, громадян Андорри, Монако, Сан-Марино та Ватикану, а також власників довгострокових віз.

Суть нововведень полягає в тому, що при в'їзді мандрівникам потрібно буде сканувати свої паспорти або інші проїзні документи через спеціальні термінали самообслуговування – це замінить традиційне штампування паспортів.

Система реєструватиме ім'я мандрівника, біометричні дані (скан обличчя та відбитки пальців), а також дату та місце в'їзду та виїзду. Крім реєстрації в'їзду та виїзду, система також фіксуватиме відмови у в'їзді.

Після запуску EES усі іноземці повинні зареєструватися в системі. Біометричні дані зберігатимуться в базі протягом трьох років, тобто мандрівникам не доведеться проходити процедуру реєстрації щоразу, коли вони в'їжджають та виїжджають із території Шенгену. Відмова надати біометричні дані веде за собою відмову у в'їзді.

Система EES охопить країни Шенгенської зони, включаючи Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію, які не входять до ЄС.

У Євросоюзі зазначають, що нинішня система ручного проставлення штампів у паспортах займає багато часу, але при цьому не забезпечує надійних даних про перетин кордону та не дозволяє систематично виявляти порушників термінів перебування на території.

Очікується, що EES сприятиме запобіганню нелегальній міграції та виявленню шахрайства з документами, допоможе громадянам третіх країн швидше перетинати кордон. Крім того, це допоможе правоохоронцям ефективніше ідентифікувати злочинців та терористів, вони також зможуть отримати записи історій поїздок громадян країн, які не входять до ЄС.

Нагадаємо, Україна знаходиться на 30 місці у рейтингу сили паспортів.

Раніше «Слово і діло» писало про новий статус українських біженців у Польщі – CUKR. Що це за документ, які переваги він дає, і хто матиме право на його отримання – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: