Український посол спрогнозував, коли очікувати рішення у справі про порушення рф морського права

Читать на русском
Україна прогнозує, що рішення у справі про порушення рф Морської конвенції можуть затвердити протягом 9-12 місяців.
hrw.org

Україна прогнозує, що рішення у справі про порушення рф Морської конвенції можуть затвердити протягом 9-12 місяців.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич.

Позови України проти росії у міжнародних судах: які справи перебувають у процесі розглядуУкраїна проти росії у міжнародних судах – у процесі розгляду перебувають справи в ЄСПЛ, Міжнародному суді ООН та Постійній палаті третейського суду.

Він, посилаючись на практику схожих справ, спрогнозував, що рішення арбітражного трибуналу можна очікувати від дев'яти місяців і більше.

«Тобто ми думаємо, що умовно, можливо, десь протягом дев'яти місяців - року ми можемо мати фінальне рішення у цій справі. Але це лише прогнози. Ми, звичайно, жодним чином не можемо впливати на арбітражний трибунал і не можемо достеменно знати, коли буде винесено рішення», – зазначив Кориневич.

Наразі справа перебуває на стадії розгляду по суті.

Також посол наголосив на важливості, аби Конвенція ООН з морського права застосовувалася до таких просторів, як, зокрема, Азовське море і Керченська протока.

«Неправомірно та незаконно, коли рф вважає, що Азовське море і Керченська протока є умовно внутрішнім озером чи внутрішніми просторами російської федерації», – додав він.

Що відомо про справу щодо порушення Морської конвенції росіянами

У вересні 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти рф щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права. Таким чином Україна прагне підтвердити свої права в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці шляхом застосування арбітражної процедури.

Як відзначив Кориневич, росія порушує норми Конвенції ООН з морського права, зокрема щодо свободи судноплавства і транзитного проходу.

23 вересня делегація України на чолі з Агентом України, Послом з особливих доручень МЗС України Антоном Кориневичем розпочала представлення позиції України на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі.

Також повідомляли, що у січні цього року суд ООН підтвердив частину звинувачень до росії, які стосувалися фінансування тероризму та расової дискримінації в Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: