Виступи на Генасамблеї ООН під час війни: якими словами Зеленський намагається «достукатися» до світу

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський утретє за час повномасштабної війни виступив на загальних дебатах у Генеральній асамблеї ООН. Цього разу центральною темою його виступу стала загроза атомній енергетиці України: президент, пославшись на розвідку, повідомив, що росія планує атакувати кілька АЕС. Зеленський також вкотре застеріг від спроб укласти «заморожене перемир'я» замість справжнього миру. «Слово і діло» зробило контент-аналіз трьох спічів президента, щоб з'ясувати, якими словами він намагається «достукатися» до світу з трибуни ООН.

Зеленський тричі виступав на Генасамблеї ООН під час повномасштабної війни. На інфографіці – контент-аналіз його промов.
Про що говорив Зеленський під час виступів на Генасамблеї ООНСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Під час виступу на Генасамблеї ООН у 2022 році (він був в онлайн-форматі) Зеленський найчастіше вживав слово «росія» або «російський» (удар, війська, армія, агресія, шантаж тощо) – 43 рази.

Під час виступу у 2023 році росію згадував майже вдвічі рідше – це слово використовувалося 23 рази. Учора на Генасамблеї президент сказав «росія» чи «російський» 20 разів.

Цікаво, що в 2022 році Зеленський жодного разу не згадав особисто володимира путіна. Минулого року його прізвище двічі звучало у виступі: у зв'язку зі згадуванням ордера на арешт від Міжнародного кримінального суду та в контексті застереження не вірити його обіцянкам.

У вчорашній промові Зеленський згадав путіна на ім'я 8 разів. «Так путін готується до зими – сподіваючись замучити мільйони, мільйони українців. Звичайні сім'ї – жінок, дітей. Звичайні міста, звичайні села. Путін хоче залишити їх у темряві й холоді цієї зими, щоб змусити Україну страждати й капітулювати. Лише уявіть собі, будь ласка, свою країну без 80% енергетики – із такою зруйнованою частиною енергосистеми. Яким було б ваше життя?», – сказав він.

Енергетика та ядерна безпека стали однією з центральних тем вчорашнього виступу Зеленського в ООН. Словосполучення «атомні електростанції» він ужив 7 разів, «ядерна безпека» та «ядерна небезпека» – 6 разів.

«Схоже, що путін справді планує атаки на наші атомні електростанції та їхню інфраструктуру, щоб відімкнути станції від електромережі. За допомогою супутників, до речі, пані й панове, супутників інших країн Росія отримує зображення та детальну інформацію про інфраструктуру наших АЕС. Але чим це загрожує насправді? Будь-який удар ракети чи безпілотника, будь-яка критична аварія в енергосистемі може призвести до ядерної катастрофи», – попередив глава держави.

У 2022 та 2023 роках Зеленський також говорив про необхідність забезпечити безпеку на атомних об'єктів в Україні, але менше.

В 2022-му на Генасамблеї ООН президент представляв українську Формулу миру: слово «мир» у його промові звучало 32 рази. Минулого року він згадував про мир і Формулу миру лише 8 разів, цього року – 25 разів (акцентуючи увагу на тому, що мир має бути справжнім та справедливим).

Слово «війна» у 2022 та 2023 роках Зеленський вжив по 18 разів, у 2024-му – 20 разів, «Україна» або «український» – 29 разів, 15 разів та 22 рази відповідно.

Під час перших двох виступів президент ще часто говорив «агресор» чи «агресія» – 22 рази та 12 разів.

У першому виступі Зеленський багато говорив про необхідність покарати росію за її злочини в Україні (це один із пунктів Формули миру): слово «покарання» він ужив 14 разів, «злочин» – 10 разів. Минулого року він згадував про це один і два рази відповідно.

У вчорашньому виступі президент лише раз сказав про необхідність покарати винних у воєнних злочинах.

В 2023 році Зеленський також багато говорив про погрози росії застосувати ядерну зброю – 9 разів. Зокрема, він наголосив на необхідності ядерного роззброєння країни. Вчора він цієї теми не торкався.

Ще однією центральною темою торішнього виступу була зернова ініціатива: слова «зерно» чи «продовольство» Зеленський ужив 9 разів.

Словосполучення «статут ООН» у 2022 році Зеленський вжив 6 разів, в 2023-му – один раз, в 2024-му – двічі.

Крім того, у 2022 та 2024 роках Зеленський говорив про зловживання росією права вето в ООН. «На жаль, в ООН неможливо по-справжньому і справедливо вирішувати питання війни та миру, оскільки в Раді Безпеки дуже багато залежить від права вето. Коли агресор використовує право вето, ООН безсила зупинити війну», – наголосив він учора.

Нагадаємо, в інтерв'ю Зеленський повідомив, що росіяни фотографують українські атомні електростанції за допомогою китайських супутників.

На засіданні Ради безпеки ООН президент заявив, що окупанти цієї осені можуть атакувати три українські атомні електростанції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: