Союзникам України бракує грошей на допомогу наступного року – Bloomberg

Читать на русском
Постачання зброї Україні наступного року можуть опинитися під загрозою. Деякі союзники зазнають фінансових труднощів, а інші – відмовляються збільшити допомогу.
Getty Images

Військова допомога Україні наступного року знаходиться під загрозою, оскільки деякі союзники зазнають труднощів із фінансуванням, а деякі – відмовляються збільшувати його.

Про це із посиланням на джерела пише Bloomberg.

Підготовка України до зими: яку допомогу обіцяли союзники для відновлення енергетикиНа інфографіці – яку допомогу надали союзники для відновлення енергетичної системи України.

Значна частина військової підтримки України у 2025 році пов'язана з угодою «Великої сімки» про надання кредитів на суму 50 млрд доларів із прибутку, отриманого від заморожених російських активів.

Союзники досі торгуються з приводу остаточних деталей цієї угоди. Зокрема США хочуть гарантій, що угоду в Європейському союзі не блокуватиме Угорщина. У результаті остаточна сума може бути нижчою, якщо угода не буде досягнута.

Але навіть у разі успішних переговорів 50 млрд доларів все одно замало для задоволення потреб України протягом ще одного року війни.

Ця сума еквівалента військовій допомозі, яку США та ключові європейські союзники надали Україні з січня 2023 року до червня цього року: за даними Кільського інституту, США надали близько 31,5 млрд за цей період, а Німеччина, Велика Британія, Франція та Італія – близько 15,7 млрд. Щоправда, деякі країни не розкривають обсяги всієї наданої допомоги, тому реальна цифра може бути вищою.

Проблема в тому, пише агентство, що європейські союзники України стикаються із власними фінансовими проблемами.

Уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца скутий конституційними борговими обмеженнями та скоротив пряме фінансування Києва. На новий уряд Франції тисне Євросоюз, вимагаючи скоротити дефіцит. В Італії коаліцію прем'єрки Джорджії Мелоні можуть пов'язати зобов'язаннями щодо витрат.

За словами джерел, реальні переговори щодо нового бюджету ЄС, а також будь-які розмови про спільні запозичення для збільшення видатків на оборону, швидше за все, доведеться відкласти до закінчення виборів у Німеччині.

Повідомляється також про зменшення обсягів допомоги від Великої Британії: прем'єр Кір Стармер сказав своїм виборцям, що уряд скоротить витрати.

Нагадаємо, раніше ЗМІ вже писали, що уряд Німеччини має намір урізати фінансування озброєння для України в 2025 році.

20 вересня стало відомо, що Європейський Союз надасть Україні кредит у розмірі до 35 млрд євро.

Інші новини про допомогу Україні: вчора президент США Джо Байден оголосив про виділення 7,9 млрд доларів на оборону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: