Що спільного у країн, які прийняли путіна під час повномасштабної війни

Читать на русском

Після початку повномасштабної війни кількість міжнародних контактів – зустрічей, візитів, телефонних переговорів – володимира путіна помітно скоротилася. Відразу після вторгнення в Україну, а також після видачі ордера на арешт Міжнародним кримінальним судом путін волів не виїжджати з росії, але загалом за понад два з половиною роки він встиг побувати у 15 країнах. Що це країни, який в них рівень ВВП і як оцінюється рівень демократії – на інфографіці «Слово і діло».

Варто одразу зазначити, що майже всі країни, які відвідував путін за час повномасштабної війни, характеризуються як авторитарні (згідно з рейтингом демократії, який публікує The Economist): Азербайджан (130 місце в рейтингу), Білорусь (151 місце), В'єтнам (136 місце) , Іран (153 місце), Казахстан (120 місце), Киргизстан (109 місце), Китай (148 місце), ОАЕ (125 місце), Північна Корея (165 місце), Саудівська Аравія (150 місце), Таджикистан (155 місце), Туркменістан (162 місце), Узбекистан (148 місце).

Виняток становлять лише Монголія (59 місце у рейтингу – «недосконала» демократія) та Вірменія (84 місце, гібридний режим).

Також половина країн – Азербайджан, Білорусь, В'єтнам, Казахстан, Китай, Північна Корея, Саудівська Аравія, Туркменістан – не підписувала Римський статут, а значить на них не поширюється зобов'язання заарештувати путіна за ордером, виданим Міжнародним кримінальним судом.

Іран, Киргизстан, ОАЕ та Узбекистан підписали Римський статут, але не ратифікували його.

Ратифікували Римський статут Вірменія та Таджикистан, але російський президент приїжджав туди до видачі ордера судом у Гаазі.

Поки що Монголія є єдиною країною-членом МКС, куди путін приїжджав після появи ордера на арешт – у вересні 2024-го. Однак влада країни відмовилася заарештувати його, пояснивши це енергетичною залежністю від росії.

Білорусь, куди за час війни путін їздив найчастіше, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан є членами ОДКБ. Азербайджан та Узбекистан вже вийшли з організації, а Вірменія призупинила свою участь через розбіжності.

До Митного союзу входять чотири країни, куди приїжджав путін – Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан. Також він їздив до Ірану, Китаю та ОАЕ, які є членами БРІКС.

З 15 країн, які відвідував путін, найвищий ВВП на душу населення в ОАЕ – 53 тис. доларів

У Саудівській Аравії ВВП на душу населення оцінюється у 28,9 тис. доларів, у Казахстані – у 13,1 тис. доларів, у Китаї – 12,6 тис. доларів, у Туркменістані – 9,2 тис. доларів, у Вірменії – 8,7 тис. доларів, у Білорусі – 7,8 тис. доларів, в Азербайджані – 7,2 тис. доларів, у Монголії – 5,8 тис. доларів, в Ірані – 4,5 тис. доларів, В'єтнамі – 4 ,3 тис. доларів, в Узбекистані – 2,5 тис. доларів, Киргизстані – 2 тис. доларів, у Таджикистані – 1,2 тис. доларів.

Нагадаємо, що з інфографіки можна дізнатися, які українські міста незаконно відвідував російський диктатор.

Також «Слово і діло» підрахувало, як швидко путін публічно реагує на надзвичайні події у росії та на фронті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: