Набули чинності обмеження НБУ на суму переказів з картки на картку

Читать на русском
З 1 жовтня почав діяти встановлений НБУ ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб із картки на картку.
Getty Images

З 1 жовтня набув чинності ліміт у розмірі 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб «з картки на картку» (також відомі як P2P, C2С).

Як раніше повідомляли в Національному банку, обмеження діятимуть пів року – до 31 березня 2025-го включно.

Ліміт переказів, прив'язаний до доходів клієнтів: у НБУ пояснили, що мали на увазіУ НБУ роз'яснили сенс заяви Дмитра Олійника про ліміт переказів, прив'язаний до рівня підтверджених доходів клієнта.

Нові ліміти діятимуть на вихідні перекази по всіх рахунках клієнта, відкритих в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

При цьому ліміт не застосовується:

  • до рахунків волонтерів. При цьому фізична особа має бути офіційно зареєстрована як волонтер, ця діяльність має бути типовою для рахунків користувачів. Також потрібно подати лист від державного органу/військової частини/благодійного фонду про співробітництво в рамках організації збору коштів, надати інформацію про заплановані суми та строки збору коштів із зазначенням мети. У відкритих джерелах має бути інформація, що підтверджує проведення зборів;
  • до осіб, щомісячні доходи яких із підтверджених джерел перевищують 150 тисяч гривень;
  • у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та переказів юридичних осіб;
  • до операцій за реквізитами IBAN.

Як пояснювали в Нацбанку, ліміти були введені для боротьби з «дропами» – людьми, які за оплату передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Згодом ці рахунки використовуються як «транзитні» для переведення та відмивання незаконних коштів.

Нагадаємо, з 10 вересня Національний банк також запровадив деякі обмеження щодо використання валютних карток за кордоном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: