У НБУ відповіли, чи вплине підвищення податків на ціни

Читать на русском
У Національному банку прогнозують, що заплановане підвищення податків не вплине на інфляцію.
bank.gov.ua

Заплановане підвищення податків в Україні не вплине на рівень інфляції у країні.

Про це в інтерв'ю Центру економічної стратегії сказав заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук.

Які ставки податку на додану вартість діють у різних країнахСтавка податку на додану вартість у країнах світу – ​​на інфографіці. В Україні діє загальна ставка ПДВ у розмірі 20 відсотків.

«Фактично ми робили таку оцінку, її було відображено у нашому липневому інфляційному звіті. Ми в ньому наголошували, що може бути додатковий ефект на інфляцію у разі підвищення ставок на окремі податки, зокрема на ПДВ. У той же час, той пакет, який пішов до парламенту – ми робимо висновок, що більшість податкових ініціатив матимуть переважно близький до нейтрального вплив на ціни. Це пояснюється тим, що через підвищення оподаткування доходів додаткові бюджетні ресурси повертатимуться в економіку, не чинячи тиску на попит та зростання цін», – прогнозує Ніколайчук.

В економіці немає безкоштовного обіду. Сергій Ніколайчук про монетарну політику НБУЦентр економічної стратегії / Centre for Economic Strategy

Нагадаємо, 17 вересня Верховна рада з другої спроби ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про підвищення податків.

Ухвалити його у другому читанні до кінця вересня не встигнуть, але підвищення податків все одно відбудеться з 1 жовтня – «ретроспективно».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: