Військовий податок: досвід країн світу

Читать на русском

Уряд планує найближчим часом підвищити податки, щоб перекрити дефіцит державного бюджету та профінансувати витрати на оборону. Поки що йдеться про підвищення ПДВ до 23%, а військового збору – з 1,5% до 5%. Військовий збір було запроваджено в Україні після початку російської агресії у 2014 році і з того часу його ставка не змінювалася, хоча в парламенті були пропозиції підняти її вдвічі. «Слово і діло» пропонує з інфографіки дізнатися, в яких країнах був аналогічний досвід сплати військового податку та за якою ставкою.

Спеціальні військові збори у другій половині XX століття та на початку XXI століття вводили багато країн, у яких тривали збройні конфлікти.

Згідно з відкритими даними, військовий податок зі ставкою 4% стягують у Колумбії та Шрі-Ланці.

3% військового податку сплачують у Боснії та Герцеговині, Кіпрі, Сальвадорі, Хорватії, 2% – Анголі, Бурунді, Гвінеї-Бісау, Еритреї, Єгипті, Ізраїлі, Іраку, Індії, Мозамбіку, Нігерії, Нікарагуа, Пакистані, Сирії, Судані, Чаді..

В Україні діє військовий збір у розмірі 1,5%, який сплачують фізичні особи-резиденти, які отримують доходи в Україні та за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Менше, ніж в Україні – 1% – податковий збір в Ефіопії, Індонезії, Ірані, Камбоджі, Ліберії, Лівії, Мавританії, Марокко, Перу та Португалії.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з фінансів Данило Гетманцев підтвердив, що влада змушена буде підвищити основні податки, у тому числі ПДВ, військовий збір із зарплат та акцизи, щоб знайти додаткові джерела фінансування армії.

Міністр фінансів Сергій Марченко, коментуючи можливе підвищення податків, сказав, що необхідність забезпечувати військових та пов'язаний із цим тиск на бюджет «повинен мати відповідб».

На інфографіці «Слово і діло» – максимальна та мінімальна ставка податку на доходи фізосіб у країнах світу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: