Які ставки податку на додану вартість діють у різних країнах

Читать на русском

В Україні незабаром можуть зрости деякі податки, зокрема військовий збір (з 1,5% до 5%). Поки що в цьому списку немає податку на додану вартість, який споживач сплачує з кожного товару чи послуги. Проте, як писали ЗМІ, під час візиту до Києва представники Міжнародного валютного фонду пропонували підвищити ПДВ на два відсоткові пункти. Глава парламентського комітету з бюджету Роксолана Підласа підтвердила, що з вимогою підвищити ПДВ Україна може зіткнутися у разі зростання видатків бюджету-2025, які не покриті реальними доходами.

Наразі в Україні діє загальна ставка ПДВ у розмірі 20%, для ліків застосовується ставка 7%, для деяких сільськогосподарських товарів – 14%. Як в інших країнах світу – на інфографіці «Слово і діло».

Податок на додану вартість стягується у більшості країн світу. Але при цьому в кожній державі можуть бути свої нюанси: наприклад, деякі товари можуть не оподатковуватись ПДВ або для них діє знижена ставка, або ж розмір податку варіюється в залежності від регіону.

Найвища базова ставка ПДВ в Угорщині – 27%. Але для низки товарів, наприклад, деяких продуктів, ліків тощо, застосовується знижена ставка.

У Фінляндії з 1 вересня ставку податку на додану вартість збільшили з 24% до 25,5%. Влада очікує, що це принесе до бюджету країни додатково мільярд євро на рік. Водночас у країні, як і раніше, діятиме знижена ставка на продукти та деякі інші товари, у тому числі ліки.

Ставку ПДВ у розмірі 25% встановлено в Данії, Норвегії, Хорватії та Швеції, у розмірі 24% – у Греції, Ісландії, у розмірі 23% – Ірландії, Польщі, Португалії, у розмірі 22% – в Естонії, Італії, Словенії, Уругваї , у розмірі 21% – в Аргентині, Бельгії, Іспанії, Латвії, Литві, Нідерландах, Чехії, Чорногорії.

ПДВ у розмірі 20%, крім України, сплачують мешканці Австрії, Албанії, Білорусі, Болгарії, Бразилії (варіюється залежно від штату), Британії, Вірменії, Мадагаскару, Марокко, росії, Молдови, Сербії, Словаччини, Туреччини та Франції.

Найнижча ставка податку на додану вартість – 10% і нижче – у таких країнах: Австралія, Багамські Острови, Бахрейн, В'єтнам, Камбоджа, Лаос, Малайзія, Монголія, Папуа Нова Гвінея, Парагвай, Південна Корея та Японія (по 10%), Сінгапур (9%), Ліхтенштейн та Швейцарія (8,1%), Нігерія (7,5%), Панама, Таїланд (по 7%), М'янма, ОАЕ та Оман (по 5%), Східний Тимор (2,5%).

У США, наприклад, немає єдиного податку додану вартість – його розмір і використання різняться від штату до штату.

Раніше у липні міністр фінансів Сергій Марченко пояснив, чому Кабмін пропонує підвищити військовий збір, а не ПДВ.

Нагадаємо, 17 вересня Верховна рада з другої спроби ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про підвищення податків.

Ухвалити його у другому читанні до кінця вересня не встигнуть, але підвищення податків все одно відбудеться з 1 жовтня – «ретроспективно».

З інфографіки можна дізнатися, в яких країнах є досвід сплати військового збору та за якою ставкою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: