«Цукровий податок»: у яких країнах світу є податок на солодкі напої

Читать на русском

Регулярне вживання солодких напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги та ожиріння, карієсу та інших захворювань, які також можуть спричинити передчасну смерть. Всесвітня організація охорони здоров'я ще у 2016 році підтримала запровадження податку на солодкі продукти та напої, щоб знизити їх споживання та спонукати населення перейти на здорове харчування. У різному вигляді такий податок діє більш ніж у сотні країн, і до них незабаром може приєднатися Україна: законопроєкт про введення спеціального акцизу на напої, що містять цукор, вже розроблений і підтриманий профільним парламентським комітетом. Депутати пропонують встановити ставку податку у розмірі 0,1 євро за літр напою. На інфографіці «Слово і діло» – у яких країнах діє «цукровий податок».

Україна може приєднатися до країн, де діє податок на солодкі напої. Світовий досвід – на інфографіці.
Податок на солодкі напої у світіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У США є субнаціональний податок на солодкі безалкогольні напої – він діє в окремих містах та штатах. Фіксованої ставки податку немає, як правило, це додатково кілька центів на унцію напою.

Нещодавнє дослідження, про результати якого написало CNN, показало, що підвищення вартості солодких газованих напоїв, спортивних і фруктових напоїв призвело до скорочення їх покупки приблизно на третину.

Податок на солодкі напої діє у багатьох країнах Європи – Бельгії, Британії, Ірландії, Іспанії, Латвії, Нідерландах, Монако, Португалії, Румунії, Угорщині, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чорногорії, Польщі.

У Польщі ставка податку становить 0,5 злотих за вміст цукру, що дорівнює або менше 5 грамів на 100 мл напою. Якщо більше 5 грамів, то додатково 0,05 злотих на грам цукру в 100 мл напою.

У Бельгії та Франції ставка податку становить 6,8 євро за гектолітр та 7,16 євро за гектолітр відповідно, незалежно від вмісту цукру. У Монако – 7,16 євро за гектолітр, у Норвегії – 0,25 євро за літр.

У Латвії потрібно платити 7,4 євро за гектолітр, якщо в 100 мл напою менше 8 г цукру, якщо більше – 14 євро за гектолітр.

У Португалії ставка податку становить 8,22 євро за гектолітр, якщо вміст цукру менший за 80 грам на літр. В Угорщині податок становить 0,01 євро на літр, якщо на 100 мл напою більше ніж 8 грам цукру.

У Великій Британії напої з вмістом цукру більше 8 грамів на 100 мл оподатковуються в 24 пенси на літр, якщо більше 5 грамів — 18 пенсів на літр.

Дослідження показало, що за три роки після введення податку у Британії кількість цукру, який споживають діти з газованих напоїв, скоротилася вдвічі. Вчені Кембриджського університету також з'ясували, що запровадження податку призвело до зниження кількості випадків ожиріння серед дітей (особливо дівчат) старшої початкової школи.

У Мексиці солодкі газовані напої обкладаються додатковим податком у розмірі 1 песо за кожний літр. На момент введення податку в країні (2014 рік) від надмірної ваги та ожиріння страждали 35% дітей та підлітків, а також 71% дорослих. Тож це була частина нової політики суспільної охорони здоров'я.

Податок на солодкі напої також діє в Азербайджані, Аргентині, Бразилії, Єгипті, Індії, Канаді, ОАЕ, Омані, Пакистані, ПАР, росії, Саудівській Аравії, Туреччині, Тунісі, Таїланді та інших країнах.

Нагадаємо, запровадження податку на солодкі напої також підвищить надходження до держбюджету України. Автори законопроєкту прогнозують, що вони можуть складати додатково від 5,1 до 7,8 млрд гривень на рік.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які ще податки планують підвищити в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: