Солодкі напої можуть подорожчати: комітет Ради підтримав введення спеціального акцизу

Читать на русском
Солодкі напої можуть подорожчати – парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо запровадження спеціального акцизного податку. Одна з цілей законопроєкту – зменшити споживання цукру українцями.
comments.ua

Парламентський комітет рекомендував ухвалити законопроєкт про зміни до Податкового кодексу, який передбачає введення акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з додаванням цукру чи інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин.

Про це повідомив нардеп Данило Гетманцев.

Алкоголь під час війни: чи почали українці більше питиАлкоголь п'ють 77,4 відсотків опитаних українців. Як змінилася культура споживання на фоні війни – на інфографіці.

Мова про законопроєкт №9032-1 авторства Михайла Радуцького та інших депутатів.

Законопроєктом пропонується:

  • віднести до підакцизних товарів води, включаючи мінеральні та газовані, з додаванням цукру чи інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин;
  • встановити специфічну ставку податку в розмірі 0,1 євро за 1 літр напою. Платниками податку визначаються виробники та імпортери напоїв.

Таким чином, ціна напоїв може зрости приблизно на чотири гривні за літр.

У пояснювальній записці йдеться, що мета введення акцизного податку – зменшити споживання солодких напоїв, у тому числі дітьми, та знизити негативні ризики для здоров'я населення внаслідок вживання цукру.

Як нагадують у МОЗ, постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги та ожиріння та інших проблем, адже в літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру.

Податки на солодкі напої у різних формах, повідомляють автори законопроєкту, введені в приблизно 50 країнах світу.

Автори законопроєкту очікують, що оподаткування призведе до зменшення обсягу споживання цих напоїв на 21%. А бюджетні надходження можуть становити від 5,1 до 7,8 млрд гривень на рік.

Нагадаємо, в Україні також хочуть підвищити ставки акцизного податку на тютюнові вироби – законопроєкт уже ухвалено у першому читанні.

З інфографіки можна дізнатися, як планують підвищувати акцизи і скільки коштів від цього додатково отримає бюджет.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: