Єврокомісія подала до суду на Угорщину через суперечливий закон «про захист суверенітету»

Читать на русском
Європейська комісія вирішила подати до суду на Угорщину через закон про захист суверенітету, який Будапешт ухвалив ще наприкінці 2023 року.
Фото: Getty Images

Європейська комісія вирішила подати до суду на Угорщину через закон про захист суверенітету, який Будапешт ухвалив ще наприкінці 2023 року.

Про це йдеться у заяві пресслужби Єврокомісії.

У Європарламенті вимагають призупинити участь Угорщини у Шенгенській зоніУ Європарламенті збирають підписи під вимогою призупинити участь в Угорщині у Шенгенській зоні через пом'якшення візових обмежень для росіян та білорусів.

Влада блоку вважає, що цей документ порушує законодавство ЄС у сфері права на повагу до приватного та сімейного життя, свободи вираження поглядів та інформації, свободи об'єднань, права на юридичний професійний привілей, а також презумпції невинності.

Так, у законі прописано, що створене Будапештом Управління захисту суверенітету може проводити розслідування, у тому числі стосовно «будь-якої діяльності, яка фінансується з-за кордону».

В ЄК побоюються, що повноваження цього відомства «невідповідно впливатимуть» на широке коло осіб та організацій, включаючи організації громадянського суспільства, засоби масової інформації та журналістів.

Комісія також вважає, що закон порушує декілька основних свобод внутрішнього ринку, Директиву про електронну комерцію, Директиву про послуги, а також законодавство ЄС щодо захисту даних.

Нагадаємо, у липні повідомлялося, що Угорщина без публічних оголошень спростила умови в'їзду для громадян росії та Білорусі. Після зустрічі Віктора Орбана та володимира путіна Угорщина включила росіян та білорусів до програми «національної карти».

У МЗС Польщі після цього констатували, що Угорщина стає дедалі ізольованішою в Європейському Союзі, а позиція нинішнього уряду країни дратує інші країни-члени блоку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: