Вступ України до НАТО можливий з окупованими територіями – Столтенберг

Читать на русском
Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав можливим сценарій, коли Україну приймуть до НАТО з окупованими територіями.
Фото: NATO

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україну можуть прийняти до НАТО навiть з окупованими територіями. За його словами, подібні прецеденти уже траплялися в історії Альянсу і зараз усе залежить від політичної волі.

Про це Столтенберг розповів у інтерв'ю Financial Times.

Який шлях до членства в НАТО Україна пройшла після подання заявки на прискорений вступУкраїна чекає на запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Який шлях до членства було пройдено після подачі заявки на прискорений вступ – на інфографіці.

Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг припустив, що Україна може бути прийнята до Північноатлантичного альянсу навіть без повного відновлення контролю над усіма своїми територіями. Він зазначив, що можливо знайти механізми для застосування п'ятої статті НАТО щодо колективної оборони, навіть якщо в України залишаться окуповані території.

Як приклад Столтенберг навів відносини між США та Японією, де гарантії безпеки не поширюються на Курильські острови, які Японія вважає своєю територією, але вони контролюються росією. Також він нагадав про Західну Німеччину, яка була членом НАТО, тоді як Східна Німеччина залишалася під радянським контролем.

«Якщо є політична воля, можна знайти способи для вирішення цього питання. Однак необхідно чітко визначити межу, де буде діяти п'ята стаття НАТО, і Україна повинна контролювати всю територію до цього кордону», – підсумував Столтенберг.

Нагадаємо, Єнс Столтенберг визнавав, що Альянс зробив недостатньо для запобігання повномасштабному вторгненню росії в Україну.

Також нещодавно посаду нового генерального секретаря НАТО офіційно обійняв колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. А у четвер, 3 жовтня, він побував у Києві з офіційним візитом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: