Нобелівську премію з хімії присудили трьом вченим за два відкриття

Читать на русском
Нобелівську премію з хімії цього року присудили трьом ученим за два відкриття, пов'язані із білками.
x.com/NobelPrize

Лауреатами Нобелівської премії-2024 з хімії стали Девід Бейкер (США), Деміс Хасабіс (Велика Британія) та Джон Джампер (США).

Про це йдеться на сайті Нобелівського Комітету.

Скільки бюджетних коштів Україна витрачає на розвиток наукових дослідженьНа інфографіці – скільки коштів із держбюджету виділяли на Національний фонд досліджень, а також НАН та вишам на розвиток наукових досліджень.

Бейкер отримав нагороду за обчислювальний дизайн білків, а Хасабіс та Джампер – за передбачення тривимірної структури білка.

«Нобелівська премія з хімії 2024 року присвячена білкам, геніальним хімічним інструментам життя. Девід Бейкер досяг успіху в майже неможливому подвигу створення абсолютно нових видів білків. Деміс Хасабіс та Джон Джампер розробили модель ШІ для вирішення 50-річної проблеми: передбачення складних структур білків. Ці відкриття мають величезний потенціал», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, минулого року Нобелівську премію з хімії також отримали троє вчених, серед них був виходець із росії.

Цього тижня вже оголосили лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології, а також з фізики. Завтра буде відомий володар премії з літератури, у п'ятницю – премії миру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: