МВФ знизив комісії для позичальників: скільки заощадить Україна

Читать на русском
Україна зможе заощадити 130 млн доларів на рік завдяки рішенню МВФ зменшити свої комісії для позичальників.
Getty Images

Міжнародний валютний фонд вирішив з листопада знизити рівень своїх комісій (charges, surcharges і commitment fees), що впливають на вартість ресурсів для країн, що розвиваються, і мають програми фінансування.

Про це йдеться на сайті Фонду.

Україна на третьому місці: рейтинг країн-боржників за кредитами МВФНа інфографіці – борги країн за кредитами Міжнародного валютного фонду. Україна на третьому місці у рейтингу.

Ці заходи знизять вартість запозичень МВФ для країн-членів на 36% або приблизно на 1,2 млрд доларів на рік. Очікується, що в 2026 році кількість країн, з яких стягуються додаткові збори, скоротиться з 20 до 13.

Завдяки цьому рішенню і Україна зможе заощадити сотні мільйонів доларів, зазначив виконавчий директор України у МВФ Владислав Рашкован.

«Наші загальні річні витрати за користування ресурсами МВФ зменшаться десь на 130 млн доларів. Приймаючи до уваги майбутні транші МВФ по існуючій програмі, ефект на наступні 5 років – 650-700 млн доларів. Не погано, в тому числі тому, що затрати для України зменшуються на рівні 38-39%, тобто більше, ніж для інших країн», – написав він.

Нагадаємо, у вересні Україна та Міжнародний валютний фонд на рівні експертів домовилися про п'ятий перегляд програми EFF. Цього тижня рішення про новий транш ухвалить Рада директорів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: