Названі країни з найкращою та найгіршою пенсійною системою

Читать на русском

Пенсійна система Нідерландів визнана найкращою у світі за версією Mercer CFA Institute. До трійки найгірших країн увійшли Індія, Аргентина та Філіппіни.
Фото: AP

Пенсійна система Нідерландів названа найкращою у світі. За ними йдуть Ісландія, Данія та Ізраїль.

Це дані Глобального пенсійного індексу Mercer CFA Institute, який складає міжнародна консалтингова компанія Mercer, повідомляє Bloomberg.

В яких умовах живуть люди похилого віку у світіБільшість жінок і чоловіків похилого віку продовжують жити в приватних домогосподарствах – одні, з партнером, дітьми або іншими членами сім'ї. Жінки частіше, ніж чоловіки, живуть одні.

Цього року компанія порівнювала пенсійні системи 48 країн (України серед них немає) на основі понад 50 показників (найвища оцінка – А).

У звіті наголошується, що хоча провідні пенсійні системи працюють добре, у всьому світі існують демографічні проблеми для пенсійної системи.

«Ми просто не народжуємо дітей та живемо довше. Якщо об'єднати населення, яке старіє, та меншу кількість платників податків з державним боргом та очікуванням державних пенсій, щось має десь піти на спад», – сказав один із авторів доповіді Девід Нокс.

Зростання тривалості життя та зниження народжуваності поряд із високими відсотковими ставками та зростанням вартості медичного обслуговування збільшили тиск на державні бюджети у плані підтримки пенсійних програм, йдеться у звіті. Це, зокрема, сприяло загальному зниженню індексних показників цього року.

Демографічні зміни означають, що країнам потрібен гнучкіший підхід до виходу на пенсію, а не встановлення певного віку для припинення роботи, додав Нокс.

США посіли 29 місце у рейтингу, Британія – 11, Японія – 36, Китай – 31. До трійки найгірших країн увійшли Індія, Аргентина та Філіппіни.

Нагадаємо, в Україні влада поки не планує підвищувати пенсійний вік. У яких країнах він виріс за останні роки, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Також ми писали, у якому віці виходять на пенсію та скільки в середньому живуть громадяни у різних країнах світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: