Шахтоуправління «Покровське»: що відомо про підприємство з видобутку коксівного вугілля

Читать на русском

Покровський напрямок в останні місяці найгарячіший на фронті в Україні, російські війська стоять уже за 7 кілометрів від міста. Покровськ знаходиться на перехресті важливих залізничних та автомобільних доріг, зокрема траси, що веде на Павлоград у Дніпропетровській області. Тому захопивши його, окупанти зможуть рушити далі. Але можлива втрата міста несе не лише військові, а й економічні ризики. Там знаходиться шахтоуправління «Покровське» – найбільше підприємство з видобутку коксівного вугілля. Деякі цифри, які свідчать про його важливість, – на інфографіці «Слово і діло».

Шахтоуправління «Покровське» було введено в експлуатацію у 1990 році, сама шахта знаходиться у селі Удачне. З березня 2021 року контрольний пакет акцій підприємства належить Metinvest Ріната Ахметова.

У прифронтовому Покровську знаходиться найбільше підприємство з видобутку коксівного вугілля. Що про нього відомо – на інфографіці.
Що відомо про Шахтоуправління «Покровське»Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Шахтоуправління «Покровське», де зараз працює близько 6 тисяч осіб, є найбільшим підприємством України з видобутку коксівного вугілля, необхідного для металургійної промисловості. За 25 років роботи шахтоуправлінням було видобуто понад 100 млн тонн вугілля. Промислові запаси вугілля становлять 200 млн тонн, термін розробки – понад 40 років.

До повномасштабної війни на шахті видобували 6,2 млн тонн вугілля на рік (у 2020 та 2021 роках). У 2022 році видобуток склав 5,3 млн тонн, у 2023 році – 5,6 млн тонн. Цього року планують видобути 5,3 млн тонн коксівного вугілля.

У 2020 році підприємство отримало 7,4 млрд гривень доходу від реалізації продукції та 7,2 млрд гривень прибутку. У 2021 році виторг склав 21 млрд гривень, а прибуток – 5,1 млрд гривень. Під час повномасштабної війни показники підприємства були наступними: у 2022 році 38,5 млрд доходів від реалізації продукції та 8,6 млрд прибутку, у 2023 році – 43,8 млрд і 11 млрд відповідно.

Коксівне вугілля використовують для сталеливарної та чавуноливарної промисловості України. Після вторгнення росії виробництво сталі в Україні впало через втрату ключових підприємств на Донбасі. За словами голови Асоціації українських металургів Олександра Каленкова, втрата Покровської шахти може призвести до ще більш значного скорочення.

Цього року очікувалося виробництво до 7,5 млн тонн, а в 2025 році – до 10 млн тонн сталі. У разі втрати Покровська, заявив він, виробництво може впасти до 2-3 млн тонн.

Якщо Україна не матиме достатньо свого коксівного вугілля, їй доведеться звернутися до дорогого імпорту. Що збільшить витрати на виробництво, роблячи українську сталь менш конкурентоспроможною.

Крім ціни, Україна може зіткнутися з ще однією проблемою: імпорт здійснюється на судах, а Чорне море зараз небезпечне для торговельного судноплавства через дії росії.

Нагадаємо, на початку жовтня командування ЗСУ ухвалило рішення вивести українських бійців з Вугледару на Донеччині. Подробиці виходу розповіли у 72-й бригаді, яка тримала місто.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: