Зеленський заперечив, що Україна хоче створити ядерну зброю

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна не має наміру відновлювати свій ядерний арсенал.
Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна не має наміру відновлювати свій ядерний арсенал.

Заява прозвучала під час його пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте.

Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»Скільки ядерних боєголовок налічується у світі та як змінювалися розміри арсеналів дев'яти ядерних держав – на інфографіках.

«Ми ніколи не говорили про те, що готуємось створити ядерну зброю. Я сказав, що коли був підписаний Будапештський меморандум, дуже високоповажними країнами ядерного клубу було прописано, що Україна віддає ядерну зброю і від цих країн, включаючи росію, Китай, США, матиме гарантії безпеки територіальної цілісності та суверенітету», – сказав глава держави.

Зеленський наголосив, що Будапештський меморандум не захистив країну від російського вторгнення. При цьому ядерна «парасолька безпеки» не є хорошим варіантом.

«Ось чому я сказав, що я не маю альтернативи, крім НАТО. То був мій сигнал. Але ми не створюємо ядерної зброї», – резюмував президент.

Нагадаємо, сьогодні Зеленський розкрив деталі своєї нещодавньої розмови з екс-президентом США Дональдом Трампом. Він заявив Трампу, що зараз Україні потрібні міцні гарантії безпеки, які могли б забезпечити ядерна зброя або вступ до НАТО. При цьому Зеленський наголосив, що Україна обирає варіант із членством у НАТО.

Після цього видання Bild заявило, що влада України нібито дійсно розглядає можливість відновлення ядерного статусу. Журналісти написали, що країна має матеріали та знання для створення ядерної зброї.

Раніше Зеленський пояснив, чому путін не застосує ядерну зброю проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: