Ізраїль може обміняти тіло керівника ХАМАС на заручників – ЗМІ

Читать на русском
Наразі в Газі залишаються понад 100 ізраїльських заручників, яких полонили під час атак під керівництвом ХАМАС.
Яхья СінварGetty Images

Тіло лідера ХАМАСу Яхьї Сінвара може стати «розмінною монетою» в обмін на визволення ізраїльських заручників у Газі.

Про це повідомляє CNN.

Хто з лідерів та командирів ХАМАС був ліквідований після нападу на ІзраїльІзраїль після нападу бойовиків ХАМАС у жовтні систематично знищує лідерів угруповання. Більше – на інфографіці.

Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, останки Сінвара наразі зберігаються в секретному місці в Ізраїлі після того, як він був убитий військами ЦАХАЛ на півдні Гази.

Зазначається, що питання визволення заручників, швидше за все, стане пріоритетом для Ізраїлю.

CNN пише, що наразі в Газі залишаються понад 100 ізраїльських заручників, яких полонили під час атак під керівництвом ХАМАС. Один ізраїльський чиновник повідомив, що тепер влада Ізраїлю зважує, як «швидко чинити тиск» на ХАМАС, щоб їх відпустили.

«Якщо ХАМАС хоче обміняти його останки на ізраїльтян, живих чи мертвих, тоді добре», - сказав дипломат.

Згідно з повідомленням джерел, Сінвара можна розглядати як «розмінну монету». І обмін тіла на заручників, певно, єдиний спосіб повернути останки лідера ХАМАС у Газу. В іншому випадку, його передача не відбудеться.

Водночас, дипломатичне джерело заявило, що повернення останків Сінвара до Гази за будь-яких обставин є ризиком згуртувати прихильників ХАМАС. Зокрема, якщо голову угруповання буде поховано у Газі, то місце поховання може стати святинею для послідовників.

Напередодні прем'єр-міністр Нетаньягу у своєму виступі закликав членів ХАМАС, які все ще утримують ізраїльських заручників, скласти зброю та повернути бранців. Він заявив, що тому, хто це зробить, буде дозволено «вийти та вижити».

Колишній лідер Яхья Сінвар очолював ХАМАС з серпня 2024 року після ліквідації голови політбюро Ісмаїла Ханії 31 липня в Тегерані.

Нагадаємо, на початку Армія оборони Ізраїлю розпочала нову наземну операцію у Секторі Гази. Також повідомлялося, що у Лівані ліквідували лідера військового крила ХАМАС.

А 17 жовтня глава міністерства закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац підтвердив, що у Секторі Гази було вбито лідера угруповання ХАМАС Яхья Сінвара.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: