У Молдові проходять вибори президента та референдум щодо ЄС

Читать на русском
У неділю, 20 жовтня, у Молдові стартували вибори президента і конституційний референдум щодо європейської інтеграції країни.
Укрінформ

У неділю, 20 жовтня, у Молдові стартували вибори президента і конституційний референдум щодо європейської інтеграції країни.

Про це пише NewsMaker.

Сьогодні у Молдові 1957 виборчих дільниць працюватимуть до 21:00. Крім цього, для громадян, які мешкають за кордоном, у 37 країнах відкрили 234 виборчі дільниці. Вперше віддати свій голос поштою молдавани зможуть у США, Канаді, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Ісландії.

На пост президента змагаються 11 кандидатів, що є рекордом для Молдови. Серед них є й чинна очільниця Мая Санду. Соціологи заявляли, що вона має найбільшу прихильність серед виборців. Відтак згідно з останніми опитуваннями, у першому турі виборів Санду може отримати від 24,5% до 35,5% голосів.

Її головним опонентом є колишній генеральний прокурор Олександр Стояногло від лівої проросійської Партії соціалістів Республіки Молдова. Також у президентській гонці бере участь Ренато Усатий – голова партії «Наша партія». Що важливо, він має російський паспорт і начебто виступає проти ЄС і проти Митного союзу з росією.

Крім цього у списку кандидатів є:

  • Василь Тарльов – кандидат від партії «Майбутнє Молдови», колишній прем'єр-міністр,
  • Іон Кіку – кандидат від PDCM, колишній прем'єр-міністр;
  • Октавіан Цику – кандидат від блоку «Разом»,
  • Ірина Влах – незалежний кандидат,
  • Андрій Нестасе – незалежний кандидат, колишній глава МВС,
  • Тудор Ульяновський – незалежний кандидат, колишній міністр закордонних справ;
  • Наталія Морар – незалежний кандидат, журналіст;
  • Вікторія Фуртуне – незалежний кандидат, колишній прокурор Антикорупційної прокуратури.

Також сьогодні у Молдові проходить конституційний референдум щодо інтеграції до ЄС. Виборці мають відповісти та чи ні на запитання «Чи підтримуєте ви зміну Конституції з метою вступу Молдови до Європейського Союзу?».

Раніше Reuters писав, що злочинні проросійські групи мають намір зірвати президентські вибори в Молдові. Вони намагаються підкупити виборців, аби ті голосували проти членства країни у Євросоюзі.

1 серпня Міністерство закордонних справ Молдови оголосило співробітника російського посольства персоною нон грата.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: