Війська США в Європі: чисельність контингенту у різних країнах

Читать на русском

Останній пункт «плану перемоги» Володимира Зеленського, розрахований на повоєнний час, передбачає часткове заміщення американського контингенту в Європі українськими підрозділами. Президент зазначив, що українська армія має реальний досвід сучасної війни, використання західної зброї та взаємодії з військовими НАТО. Цей досвід, за згодою партнерів, може бути використаний для забезпечення безпеки в Європі. За словами Зеленського, деякі союзники підтримали цю ідею. «Слово і діло» пропонує на інфографіці подивитися, скільки американських військових розміщено у країнах Європи.

За останніми даними, чисельність американського контингенту в Європі становить 65,5 тисяч військовослужбовців. Якщо рахувати разом із резервом та цивільними – 85,3 тисяч осіб.

Чисельність військових США у країнах Європи – на інфографіці. Україна після війни пропонує частково замістити американський контингент.
Американський контингент у ЄвропіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільший контингент розміщений у Німеччині – 34,9 тисяч військовослужбовців (з урахуванням цивільних та резерву – 48,5 тисяч осіб).

На території країни розташовані п'ять із семи гарнізонів армії США в Європі (два інші знаходяться в Бельгії та Італії). Штаб-квартира американської армії в Європі розташовується у Вісбадені, штаб Сил морської піхоти – у Беблінгені. Американські авіабази розташовані в Рамштайні та Шпангдалемі. Крім того, у Німеччині зберігаються американські ядерні боєголовки.

Другий за чисельністю контингент розміщений в Італії – 12,3 тисяч військових (з урахуванням резерву та цивільних – 15,2 тисяч осіб). В Італії також розміщено ядерну зброю США.

У Британії знаходиться 10,2 тисяч американських військових (11,7 тисяч осіб з урахуванням резерву та цивільних).

В Іспанії розміщено 3,3 тисячі військових США (3,7 тисяч разом із резервом та цивільними).

У Туреччині дислокуються 1,7 тисяч американських військових (1,8 тисяч разом із цивільними та резервом), у Бельгії – 1,1 тисяч (1,9 тисяч разом із цивільними та резервом), у Нідерландах – 0,4 тисячі (0,6 тисяч разом з цивільними та резервом). На території цих трьох країн також зберігаються американські ядерні боєголовки.

Від 300 до 400 американських військових розміщено у Португалії, Польщі та Греції, близько сотні – у Румунії. Менше сотні людей знаходяться у Франції, Угорщині та Норвегії. На території інших країн Європи перебуває менше 50 американських військових.

Якщо брати чисельність військових США по всіх країнах світу, то найбільший контингент розміщений у Японії – 52,9 тисяч військових. На другому місці вже Німеччина.

Нагадаємо, «Слово і діло» дослідило, як за десять років змінилися військові витрати членів Альянсу.

З інфографіки можна дізнатися, як з часів закінчення холодної війни змінилася чисельність військових у країнах із найбільшими економіками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: