Рівень народжуваності та допомога для догляду за дитиною в країнах ЄС

Читать на русском

Народжуваність у високорозвинених країнах світу знизилася більш ніж удвічі з 1960 року, і зараз перебуває на рекордно низькому рівні. За даними дослідження, у 38 країна-членах Організації економічного співробітництва та розвитку, коефіцієнт народжуваності знизився до 1,5 – це нижче за рівень необхідний для відтворення населення (2,1) і нижче за середній показник у світі (2,3). Країни Євросоюзу також зіштовхнулися із цією проблемою: там середній коефіцієнт народжуваності знизився до 1,46. «Слово і діло» пропонує подивитися, яка в ЄС ситуація за країнами і як влада допомагає батькам.

Станом на 2022 рік найвищий загальний показник народжуваності в Євросоюзі був зафіксований у Франції (1,79 живонароджень на жінку), далі йдуть Румунія (1,71), Болгарія (1,65) та Чехія (1,64).

На інфографіці – коефіцієнт народжуваності у країнах Європейського Союзу та тривалість декретної відпустки.
Як стимулюють народжуваність країни ЄССлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У Франції жінкам при народженні дитини дають 16-тижневий декрет, але якщо дитина не перша, цей термін може збільшитися. Трохи більше половини допомоги для догляду надається у вигляді періодичних виплат, 40,9% – у вигляді натуральної допомоги, і лише 6,9% – це одноразова допомога.

У Румунії декретна відпустка становить 18 тижнів. У країні не виплачують одноразову допомогу при народженні дитини. Більшість допомоги (81,6%) – періодичні виплати.

У Болгарії при народженні дитини надається 58 тижнів оплачуваної відпустки. 56,5% допомоги надається у вигляді періодичних виплат, 41,1% – у натуральній формі.

У Чехії так звана материнська відпустка становить 28 тижнів, а при народженні кількох дітей – 37 тижнів. Більшість допомоги – це періодичні виплати (88,3%), ще 10,3% – у натуральному вигляді.

У Словаччині коефіцієнт народжуваності становить 1,57, в Угорщині – 1,56, у Данії та Словенії – 1,55, в Ірландії – 1,54, у Бельгії, Хорватії та Швеції – 1,53.

У Словаччині декретна відпустка становить 34 тижні, якщо дітей кілька, то довше. Майже вся допомога виплачується у вигляді періодичної допомоги, 7,7% – у натуральній формі.

В Угорщині жінка при народженні дитини має право на 24 тижні безперервної відпустки, у Данії – на 14 тижнів (ще 32 тижні мати та батько можуть поділити між собою), у Словенії – на 15 тижнів, в Ірландії – на 42 тижні, у Бельгії – на 15 тижнів, у Хорватії – на 16 тижнів, у Швеції – на 34 тижні.

У Данії та Швеції немає одноразової виплати при народженні дитини. При цьому у Швеції більше половини допомоги надають саме у натуральній формі, а не грошовій.

Найнижчі показники народжуваності спостерігалися на Мальті (1,08 народжень на жінку), Іспанії (1,16) та Італії (1,24).

На Мальті декретна відпустка становить 18 тижнів, в Іспанії – 16 тижнів, в Італії – 20. В Іспанії більше половини допомоги також дають у натуральній формі.

Нагадаємо, Україна залишається однією з країн із найнижчою народжуваністю у світі.

Динаміка смертності та народжуваності українців за часи незалежності – на інфографіці «Слово і діло».

Також ми зібрали прогнози щодо того, як скорочуватиметься чисельність населення України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: