У якому віці США відправляли своїх громадян на війну

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський розповів про бажання союзників аби Україна знизила мобілізаційний вік з 25 до 18 років. За його словами, наразі потреби у таких змінах немає, і президент вважає, що вони «небезпечні». Хто саме із союзників просить знизити мобілізаційний вік, він не розкрив, але була інформація, що цього вимагають США. «Слово і діло» вирішило перевірити, в якому віці Штати відправляли своїх громадян на війну.

На інфографіці – громадян якого віку США відправляли на Першу і Другу світову війни, війни в Кореї і у В'єтнамі.
Вік призову громадян США на війнуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Під час Першої світової війни, у якій США брали участь у квітні 1917 – листопаді 1918 року, призивали чоловіків віком від 21 до 30 років. Всього на війну було призвано більше 2,8 мільйонів чоловіків.

Під час Другої світової війни після атаки Японії на Перл-Гарбор Конгрес США вніс поправки до закону, згідно з якими усі працездатні чоловіки віком від 18 до 64 років мали зареєструватися для проходження військової служби.

Однак на практиці призивали лише чоловіки віком від 18 до 45 років. У ході війни в армію, флот та морську піхоту мобілізували понад 10 мільйонів американців.

Під час Корейської війни (червень 1950 – липень 1953) США призивали чоловіків віком від 18 з половиною до 35 років, термін служби становив у середньому два роки. Усього було призвано понад 1,5 мільйона американців.

Для участі у В'єтнамській війні США призвали понад 1,8 мільйона чоловіків віком від 18 до 26 років.

Під час воєн в Іраку та Афганістані США не проводили мобілізації. На сьогоднішній день у країні немає військового обов'язку, збройні сили формуються виключно на добровільній контрактній професійній основі. При цьому усі чоловіки віком 18-25 років повинні вставати на військовий облік, вони можуть бути мобілізовані у разі повномасштабної війни.

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралося, як із часів закінчення холодної війни змінилася чисельність військових у країнах із найбільшими економіками.

Також наші аналітики склали карту, на якій можна побачити, в яких країнах Європи зберіглася обов'язкова військова служба, де її немає, а де – призов повернули.

На інфографіці – скільки американських військових розміщено у країнах Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: