Скільки часу минало між зміною президентів США та завершенням воєнних конфліктів

Читать на русском

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп вже більше року запевняє, що зможе зупинити війну в Україні протягом 24 годин після переобрання (хоча він не зробив цього під час першого терміну, коли вже було окуповано Крим та тривали бої на Донбасі). Якщо план Трампа передбачає щось розумніше, ніж просто здачу українських територій, його намір виглядає ще нереальнішим. «Слово і діло» пропонує згадати досвід попередніх американських лідерів: як швидко після інавгурації вони завершували війни за участю США.

Досвід завершення військових конфліктів після зміни президента США – на інфографіці Слово і діло.
Досвід завершення військових конфліктів після зміни президента СШАСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Влітку 1950 між Північною і Південною частиною Корейського півострова почалася війна. США (президентом на той момент був Гаррі Трумен) та союзні країни підтримали Південну Корею, направивши туди війська.

У січні 1953 року президентом став Дуайт Ейзенхауер. Корейська війна була однією з центральних тем його передвиборчої кампанії – він обійняв посаду, обіцявши покласти їй край.

На виконання обіцянки Ейзенхауера пішло півроку: бойові дії на півострові закінчилися після укладання перемир'я 27 липня 1953 року в Пханмунджомі. Але кінцем конфронтації та напруженості у регіоні це не стало.

Через кілька років після закінчення Корейської війни американські військові були задіяні ще в одній затяжній війні – у В'єтнамі.

У листопаді 1968 року на президентських виборах у США переміг республіканець Річард Ніксон. Під час передвиборчої кампанії він обіцяв завершити війну у В'єтнамі «почесним миром»: щоб США вивели звідти війська, але водночас не виглядали стороною, що програла.

Політика Ніксона називалася «В'єтнамізація». Вона, зокрема, передбачала поступове виведення американських військ і водночас кількісний та якісний розвиток армії Південного В'єтнаму, щоб вона в результаті змогла вести війну сама.

Через чотири роки, 27 січня 1973-го, у Парижі було підписано мирну угоду, згідно з якою США залишали В'єтнам. Але війна тривала і за два роки війська Північного В'єтнаму захопили Сайгон.

Після терактів 11 вересня США розпочали військову операцію в Іраку. Виведення американських військ із цієї країни стало головною обіцянкою Барака Обами під час президентської кампанії у 2008 році.

На виконання обіцянки в Обами пішло майже три роки: у вересні 2010 року він оголосив про завершення військової місії США в Іраку, а 18 грудня 2011 року країну залишив останній американський підрозділ.

Зазначимо, що у 2014 році Штати знову відправили до Іраку контингент для боротьби з терористами «Ісламської держави».

Виведення військ з Афганістану було одним із пунктів передвиборної кампанії Дональда Трампа. Але розпочався і завершився процес вже за президента Джо Байдена у 2021 році – через сім місяців після його інавгурації. Одразу після цього владу в країні захопили таліби.

Нагадаємо, Дональд Трамп вважає, що росія не зможе продовжувати війну проти України, якщо нафта коштуватиме 40 доларів за барель.

Раніше Reuters писало, що радники Трампа надали йому план припинення війни в Україні. Він припускає, що Україна отримає військову допомогу лише якщо вступить у мирні переговори з росією.

Водночас колишній державний секретар США Майкл Помпео заявив про відсутність доказів того, що Трамп збирається припинити військову допомогу Україні та схилятиме її до капітуляції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: