Всьоме за чотири роки: у Болгарії відбулися позачергові парламентські вибори

Читать на русском
27 жовтня в Болгарії відбулися сьомі за чотири роки парламентські вибори. За попередніми підрахунками лідирує коаліція ГЄРБ – СДС з 26,4% голосів.
Фото: getty images

27 жовтня в Болгарії відбулися сьомі за чотири роки парламентські вибори. За даними екзитполів, лідирує прозахідна правоцентристська коаліція «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» та Спілки демократичних сил (ГЄРБ – СДС).

Про це повідомляє аналітичнй центр Europe Elects.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

З результатом 26,4% голосів у голосуванні лідирує прозахідна правоцентристська коаліція партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» та Спілки демократичних сил (ГЄРБ – СДС).

На другому місці ліберально-консервативний альянс партії «Продовжуємо зміни» та коаліції «Демократична Болгарія» (ПЗ – ДБ) з 13,8% голосів, а на третьому – проросійська партія «Відродження», яку підтримали 13% виборців.

Зазначають, що у новий склад Національних зборів проходять сім політичних об’єднань, тоді як ще два намагаються подолати виборний бар’єр.

Щоб сформувати уряд, блок ГЄРБ - СДС має створити коаліцію. Найімовірнішим її партнером називали ПЗ-ДБ. Голова ГЄРБ та колишній прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що партія здобула переконливу перемогу, і виключив можливість коаліції з Відродженням.

Нагадаємо, 26 жовтня у Грузії пройшло голосування на парламентських виборах, на яких проросійська партія «Грузинська мрія» здобула лідерство.

А 20 жовтня у Молдові відбулися президентські вибори та референдум щодо європейської інтеграції країни. Згідно з останніми даними, більшість жителів країни (50,2%) підтримали європейський вектор розвитку країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: