Різдвяний стіл із 12 традиційних страв обійдеться для середньостатистичної родини у суму близько 1 тисячі 365 гривень. Це на 41% дорожче, ніж торік (970 гривень).
Про це повідомляє Інститут аграрної економіки.
У цю суму, підраховану за середніми цінами супермаркетів станом на початок грудня, входить приготування таких страв: кутя та узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, жаре картопля, овочі свіжі та солоні.
Пшенична кутя (950 г) коштуватиме 175,05 гривень – це буде друга за вартістю страва на святковому столі. Найдорожчими інгредієнтами страви цього року стали мак та волоські горіхи.
Традиційний узвар із сушених яблук, груш та чорносливу коштуватиме близько 105,36 гривень.
Найдорожчою стравою цього року буде смажена риба (короп) – 306,97 гривень.
Третьою за вартістю стравою буде пісний борщ з квасолею – 131,94 гривень за 2,5 кг продуктів. Найдорожчий інгредієнт тут – біла суха квасоля (43,53 гривні за 300 г).
Салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) коштуватиме 67,75 гривень. Найдорожчими складовими будуть солоні огірки бочкові – 21,4 гривень за 200 г.
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 50,06 гривень, вареники з капустою (1,481 кг продуктів) – 52,5 гривень, вареники з вишнею (810 г продуктів) – 69,74 гривень.
Тушкована капуста (2,229 г продуктів) коштуватиме 109,88 гривень.
Вартість солінь: квашена капуста – 75 гривень за 500 г, огірки солоні бочкові – 42 гривень за 400 г. Свіжі огірки коштуватимуть 70 гривень за півкілограма, помідори – 64 гривень.
Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як за час повномасштабної війни подорожчали базові продукти.
З інфографіки можна дізнатися, як за час війни змінилося фінансове становище українців.
Підпишіться на наш Telegram-канал, щоб відстежувати найцікавіші та ексклюзивні новини «Слово і діло».
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»