Супрун розвінчала міф про шкоду мікрохвильовки

Виконувачка обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міфи про те, що мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію й викликають рак.

Відповідний пост у середу, 27 лютого, опублікований на сторінці чиновниці у Facebook, пише «Слово і Діло».

За її словами, вчені досі сперечаються з приводу твердження, що після нагрівання в мікрохвильовій печі їжа стає менш поживною.

«Багато корисних речовин руйнується під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо враховувати їхній спосіб приготування», - пише Супрун.

Так, одне з досліджень показало, що найбільш ефективним методом для збереження вітаміну С виявилося приготування на пару - руйнувалася лише десята частина вітаміну, що міститься в продукті. Під час приготування в мікрохвильовій печі - приблизно чверть, а в результаті варіння - майже половина. Інші дослідження підтвердили, що приготування в мікрохвильовій печі краще зберігає водорозчинні вітаміни.

За словами Супрун, під час варіння вітаміни виварюються в воду, а при приготуванні в мікрохвильовій печі - ні, до того ж приготування займає менше часу і зберігає необхідні речовини.

Щодо приготування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці - ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Вчені звертають особливу увагу на два компоненти, які часто є в наявності в пластику, - фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого і твердого пластику, інші - щоб зробити пластик м'яким і гнучким.

Ці речовини пов'язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їхню здатність впливати на рівень гормонів - естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов'язано з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема, деякі дослідження вказують на те, що ця речовина збільшує ризики передчасних пологів.

Супрун при приготуванні та розігріванні їжі порекомендувала звертати увагу на такі правила:

  1. Краще використовуйте скляний або керамічний посуд.

  2. Якщо користуєтеся пластиком для розігріву або вже підігрітої їжі - використовуйте призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ноьму зазначене відповідне маркування.

  3. Якщо такий посуд пошкоджений - не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних або тріснутих контейнерів.

  4. Ніколи не нагрівайте і не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

Раніше Супрун пояснила українцям, як правильно вживати білок.

Також чиновниця розповіла про користь яблук для здоров'я.

Підпишіться на наш Telegram-канал, щоб відстежувати найцікавіші та ексклюзивні новини «Слово і діло».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО